ONG-urile vor face parte din grupurile de lucru pentru achiziţiile publice

Cea mai importantă inovaţie a noii Legi privind achiziţiile publice este obligarea autorităţilor contractante de a include în grupurile de lucru şi reprezentanţi ai societăţii civile. Asemenea reglementări nu au existat în legea veche. Declaraţii în acest sens a făcut şeful adjunct al Direcţiei reglementare şi control a Agenţiei de Achiziţii Publice, Gheorghe Ghidora în cadrul unui club de presă organizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CJI) şi Asociaţia pentru o Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER). Potrivit lui, noua lege acordă o atenţie sporită şi asupra conflictului de interese, transmite IPN.

Potrivit lui, până acum organizaţiile neguvernamentale nu puteau participa la procedurile de achiziţie publică. „Legea 131 vine să îndepărteze această lacună, respectiv, organizaţiile obşteşti, care prestează servicii pot participa la achiziţiile publice”, a explicat Gheorghe Ghidora.

Şeful adjunct al Direcţiei a menţionat că legea nouă transpune prevederile Directivei 18 a Uniunii Europene, aşa cum s-a angajat Republica Moldova prin semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Totodată, preşedinta CJI, Cornelia Cozonac, a menţionat că domeniul de achiziţii publice este unul afectat de corupţie, de diferite scheme dubioase, de aspecte nu tocmai clare pentru noi, jurnaliştii. „Subiectul este foarte important pentru că achiziţiile ţin de banii publici, sunt banii tuturor contribuabililor. Noi, jurnaliştii, vrem să fim mai bine informaţi ca să facem materiale profesioniste, bine documentate”, a menţionat Cornelia Cozonac.

În opinia Nataliei Trofim, şefă de direcţie în cadrul Curţii de Conturi, noua lege exclude mai multe riscuri ce afectau buna gestionare a banilor utilizaţi pentru achiziţiile publice. „Considerăm că va fi majorată transparenţa procesului de achiziţie publică, deoarece în condiţiile actuale procesul de achiziţii publice are o transparenţă mai largă doar până la etapa de selectare a candidaţilor. Ulterior, când ajungem la etapa de executare a prevederilor contractuale, aici transparenţa este mult mai limitată”, a afirmat Natalia Trofim.

Preşedinta Agenţiei pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, Olesea Stamati, a menţionat că ar fi vrut ca în această lege să fie prezentat mai clar dreptul la informaţiile cu privire la dosarele de achiziţii. „Din 10 autorităţi pe care le monitorizăm, doar trei ne-au oferit acces la informaţie, celelalte şapte refuzând total, nici măcar informaţii parţiale vizavi de contractele de achiziţie. Or, asta rămâne o piedică destul de mare în procesul de transparenţă a procesului de achiziţii publice”, a menţionat Olesea Stamati.

Noua Lege privind achiziţiile publice a fost adoptat în Parlament în luna iulie 2015 şi va intra în vigoare pe 1 mai 2016.

Sursa: IPN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *