Scrisoare către Parlament privind facilități pentru Antreprenoriatul Social

Mai multe organizații non-profit semnează o scrisoare către Parlamentul Republicii Moldova, privind facilități pentru antreprenorialul social. Scrisoarea poate fi semnată până la data de 17.02.2016, ora 12:00, prin expedierea numelor semnatarilor la adresa de email office@motivation-md.org.

Vedeți în continuare textul scrisorii:

„Domnului Andrian CANDU,
Președinte al Parlamentului

Copie:

Domnului Ștefan CREANGĂ,
președinte al Comisiei economie,
buget și finanțe a Parlamentului,

Doamnei Oxana DOMENTI,
președinte al Comisiei protecție socială,
sănătate și familie a Parlamentului

Prin Hotărârea nr. 1375 din 20 decembrie 2016, Guvernul a aprobat și prezentat Parlamentului spre examinare proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative (înregistrat în Parlament cu nr. 510 din 23 decembrie 2016), care are ca scop reglementarea domeniului antreprenoriatului social în Republica Moldova.

Proiectul respectiv de lege a fost elaborat în contextul necesității de a implementa prevederile referitoare la asigurarea viabilității financiare a organizațiilor societății civile stabilite în Strategia de dezvoltare a societății civile pentru perioada 2012-2015, aprobată prin Legea nr. 205 din 28 septembrie 2012, precum și de a realiza obiectivele de finalizare a proceselor cu referință la antreprenoriatul social și definirea cadrului cu privire la antreprenoriatul social stabilite în capitolele IX și XVIII din Programul de activitate al Guvernului Republicii Moldova pe anii 2016-2018.

În vederea realizării obiectivelor asumate, în cadrul Ministerului Economiei a fost creat un grup de lucru, constituit din reprezentanți ai autorităților publice competente și ai organizațiilor societății civile cu activitate relevantă domeniului antreprenoriatului social, al cărui obiectiv a fost elaborarea propunerilor legislative menite să reglementeze conceptul de antreprenoriat social și întreprindere socială, precum și să instituie măsuri de finanțare (directă sau indirectă) a activităților de antreprnoriat social. Paralel, la inițiativa sectorului asociativ și a întreprinderilor care desfășoară activități de antreprenoriat social a fost creată Platforma pentru Promovarea Antreprenoriatului Social. În rezultat, în primul trimestru al anului 2016 Grupul de lucru, cu suportul Platformei pentru Promovarea Antreprenoriatului Social a elaborat proiectul de lege în speță.

Inițial proiectul cuprindea, alături de prevederile actuale, și un set de amendamente la cadrul legislativ existent care aveau ca scop instituirea unor facilități fiscale (finanțare indirectă) pentru întreprinderile sociale, inclusiv cele de inserție. Propunerea de instituire a acestor facilități se datora necesității de a reduce din riscul economic sporit care este o trăsătură caracteristică entităților ce desfășoară activități de antreprenoriat social în raport cu întreprinderile clasice. Însă în procesul avizării proiectului, ca urmare a obiecțiilor Ministerului Finanțelor, amendamentele respective au fost excluse.

În contextul celor expuse, intervenim cu rugămintea de a examina oportunitatea reintroducerii în proiectul de lege menționat mai sus a amendamentelor care au ca obiectiv acordarea unor facilități fiscale pentru entitățile care au obținut statut de întreprindere socială sau întreprindere socială de inserție. Astfel, considerăm oportun dacă în proiectul de lege vor fi reintroduse următoarele amendamente la Codul fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997, după cum urmează:

1. Articolul 20 să se completeze cu litera z14) cu următorul cuprins: „z 14) dividendele din profitul obținut din activitatea de antreprenoriat social achitate de către întreprinderile sociale, inclusiv întreprinderile sociale de inserție, asociațiilor obștești, fundațiilor și/sau instituțiilor private;”
2. Codul să se completeze cu articolul 534 cu următorul cuprins: ”Articolul 534 . Întreprinderile sociale. Se scutesc de plata impozitului pe venitul obținut din activitatea de antreprenoriat social întreprinderile sociale, inclusiv întreprinderile sociale de inserție.”
3. Art. 283 alineatul (1) să se completeze cu litera b1 ) cu următorul cuprins: „b1 ) asociațiile obștești, fundațiile și instituțiile private care desfășoară activități de antreprenoriat social și întreprinderile sociale, inclusiv întreprinderile sociale de inserție – pentru bunurile imobiliare destinate activității de antreprenoriat social și/sau dobândite din desfășurarea activității de antreprenoriat social;”
4. La articolul 295 litera g) să fie completată în final cu textul „ , precum și întreprinderile sociale, inclusiv întreprinderile sociale de inserție, dacă unitățile acestora practică activitate de antreprenoriat social;”.
5. Articolul 306 să fie completat cu lit. d1 ) cu următorul cuprins: „d1 ) apa extrasă de întreprinderile sociale, inclusiv întreprinderile sociale de inserție, sau livrată acestora direct sau prin intermediul unor agenţi economici, și utilizată de către aceste întreprinderi în activitățile de antreprenoriat social;”.
Suplimentar la aceste amendamente, solicităm respectuos examinarea posibilității scutirii întreprinderilor sociale și a întreprinderilor sociale de inserție de taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele care sunt utilizate în activitatea de antreprenoriat social desfășurată de către întreprinderile respective.

Suntem convinși că Parlamentul Republicii Moldova își dorește cu adevărat să devină un actor important în procesul de dezvoltare a unei societăți civile active, capabile să contribuie progresiv la dezvoltarea democratică a Republicii Moldova, să stimuleze coeziunea ei socială şi să dezvolte capitalul ei social.

Cu deosebită considerație,

Igor Meriacre, Director executiv al AO Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova

Sergiu Gurău, Președinte al Asociației Obștești Eco-Răzeni

Antonița Fonari, Directoarea Platformei pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului (CAP)

…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *