PROCES-VERBAL nr. 6 al ședinței CN ONG din 09 aprilie 2021
Locație: online, Platforma Zoom
Durata: 15:00 – 15:50
Participanți la ședința Consiliului ONG:
- Vitalie Cîrhană, Asociația Obștească Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”;
- Elena Nofit, Asociația Obștească Centrul National de Asistență și Informare a ONG-urilor din Moldova CONTACT;
- Tudor Lazăr, Asociația Obștească Centrul de Instruire și Consultanță Organizațională (CICO);
- Laurențiu Racu, Asociația Obștească Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM);
- Diana Buzovici, Asociația Obștească ”Concordia. Proiecte Sociale”;
- Irina Selezneva, Asociația Obștească Centrul European „Pro-Europa” Comrat.
- Maria Procopciuc, Asociația Obștească Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”;
Persoane absente motivat: Nu sunt
Elena Nofit a dat start lucrărilor ședinței prezentând agenda ședinței cu subiectele incluse în ordinea de zi.
Subiectele puse în discuție:
- Pregătirea ședinței de lucru cu Cancelaria de Stat pentru a stabili un mecanism de cooperare în vederea dezvoltării acțiunilor de viitor pentru susținerea sectorului societății civile;
- Certificatul de utilitate publică, procesul de reorganizare a domeniului ONG-urilor în Moldova și a transmiterii de atribuții de la Ministerul Justiției către Agenția Servicii Publice;
- Acțiuni ale CN ONG în baza rezoluției Forumului, din care fiecare organizație din Consiliul își asumă anumite responsabilități, găsiți documentul elaborat.
- Alte întrebări din partea membrilor CN ONG de interes public.
Agenda desfășurată a ședinței
- Pregătirea ședinței de lucru cu Cancelaria de Stat pentru a stabili un mecanism de cooperare în vederea dezvoltării acțiunilor de viitor pentru susținerea sectorului societății civile.
Elena Nofit a comunicat despre solicitarea de stabilire a unei ședințe cu Cancelaria de Stat. În urma acestei solicitări, Cancelaria a acceptat o ședință. Se propune pentru astăzi a stabili subiectele pentru discuții.
Elena Nofit a propus unul dintre subiecte să fie evaluarea punctelor nerealizate de acțiunile
Strategiei 2020, pentru a identifica carențele.
Diana Buzovici a comunicat că Cancelaria a făcut public raportul de evaluare al Strategiei 2020, de asemenea un raport separat a fost realizat de Expert Grup. Respectiv se propune a lua cunoștință de rapoartele prezente, iar în cadrul acestei ședințe punct de discuție să fie acțiunile neanalizate.
Dna Buzovici a comunicat că în urma unei analize personale al rapoartelor, cca 60% din strategie a fost realizată.
Dna Nofit a venit cu idea de a transmite un mesaj către Cancelarie, pentru a stabili dacă se intenționează continuarea lucrului asupra strategiei sau nu este necesară implicare Consiliului.
Tudor Lazăr a comunicat că raportul realizat de Expert Grup nu este public și nu poate fi luat în considerație. Poate este cazul de a propune realizarea unei noi strategii, actualizată la cerințele actuale. Respectiv, a fost propus ca către Cancelarie să fie remisă rezoluția conferinței ONG, ca aceasta să se poată expune pe seama acestui act.
Elena Nofit a propus ca săptămâna viitoare să fie elaborat draft-ul agendei pentru ședință, unde vor fi propuse să se regăsească puncte importante din cadrul rezoluției și stabilirea unui plan comun de activitate al Consiliului ONG și Cancelariei de Stat. Draft-ul agendei urmează a fi aprobat de Consiliul ONG, după care să fie remis către Cancelarie.
S-a aprobat unanim.
- Certificatul de utilitate publică, procesul de reorganizare a domeniului ONG-urilor în Moldova și a transmiterii de atribuții de la Ministerul Justiției către Agenția Servicii Publice.
Elena Nofit a comunicat că la moment certificatul de utilitate publică nu se eliberează, dar este foarte important pentru ONG. Se propune analiza punctelor 14 și 15 din cadrul rezoluției, în vederea identificării posibilității de soluționare.
Se propune realizare unui demers către Ministerul Justiție, unde se va descrie problema anume lipsa acestui instrument și câteva soluții.
Oxana Buzovici va realiza o listă de probleme care vizează OSC-urile în lipsa certificatului de utilitate publică.
Vitalie Cîrhana a propus ca primul demers să fie orientat spre definirea situației actuale cu privire la crearea comisiei.
Tudor Lazar s-a autopropus pentru realizarea draft-ului de demers către Ministerul Justiției.
- Acțiuni ale CN ONG în baza rezoluției Forumului, din care fiecare organizație din Consiliul își asumă anumite responsabilități, găsiți documentul elaborat.
Vitalie Cîrhană a argumenta acest subiect cu privire la Centrul Național de Voluntariat, care urma să fie creat 9 luni în urmă.
Se propune introducerea acestuia pe agenda de discuție în cadrul ședinței Cancelariei de Stat.
- Alte întrebări din partea membrilor CN ONG de interes public.
Completarea planului de acțiuni al Consiliului cu organizațiile responsabile de realizarea activităților.
Planul de lucru a fost completat de Centrul Contact, MilleniuM și CNTM.
Urmează să fie completat de Concordia, IDIS, CICO și Pro Europa.
Elena Nofit a propus ca pe agenda viitoarelor ședințe să fi inclus un punct în care fiecare membru al consiliului să poată comunica despre succesele organizațiilor în realizare acțiunilor din cadrul rezoluției.