(video) Antonița Fonari vorbește despre legea privind controlul tutunului

Vicepreședinta Consiliului Național de Participare, Antonița Fonari, dă de înțeles că au existat viceminiștri care ar fi fost mituiți pentru a da un aviz negativ amendamentelor la „Legea cu privire la controlul tutunului”. De asemenea, sursa susține că lupta contra fumatului abia începe, pe motiv că documentele avizate de Guvern trebuie să fie aprobate și de Parlament.

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA, moderată de Elena Robu.

„Aprobarea legii cu privire la controlul tutunului a fost o dovadă a Cabinetului de miniștri prin care aceștia au demonstrat că Guvernul nu este chiar atât de corupt, că pot să există cauze sociale care să-i unească și să voteze pentru că au un crez și nu au luat mită. Totuși a fost o luptă foarte puternică până la aprobare. Industria tutunului a găsit oameni, poate nu la nivel de miniștri, dar la nivel de viceminiștri care să fie mituiți. Industria tutunului vine cu banul, dar tu vii cu argumentul, nu este atât de simplu. Nu știu sumele”, a declarat Fonari.

Potrivit vicepreședintei CNP, după aprobarea dată de Guvern, documentul trebuia să ajungă în Parlament, dar Ministerul Finanțelor s-a declarat contra. „Cum Ministerul Finanțelor operează cu citate identice, adică copy-paste, din scrisorile venite de la persoane din industria tutunului… cum e posibil așa ceva?”, s-a arătat aceasta indignată.

Veste proastă pentru fumători! Decizia aprobată de Guvern!

„Să vedeți ce bătălie mare o să fie în Parlament. În Guvern trebuia să convingem aproximativ 20 de persoane, acolo în schimb avem de convins 101 deputați”, a mai adăugat sursa.

În același context, Fonari a vorbit și despre motivele pentru care conducerea „Tutun-CTC” ar avea interese pentru ca firma să fie lichidată. „Pentru noi era foarte neclar de ce Tutun-CTC a acceptat ultimele modificări cu privire la accize, prin care compania va fi în pierdere, iar cei străini să aibă de câștigat. Este clar că, conducerii acestei întreprinderi îi convine ca acest operator să dispară. Sunt sute de hectare din centrul orașului care vor fi împărțite, iar cei străini vor avea de câștigat și își vor stabili propriile reguli”, a conchis sursa.

(video) Iurie Leancă, într-un spot video

UNIMEDIA amintește că, pe 17 decembrie, Executivul a aprobat o serie de amendamente la Legea cu privire la tutun şi articolele de tutun şi la Codul Contravenţional.

Sursa: www.unimedia.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *