(video) ONG-urile cer abrogarea „legii 2%”

Legea 2%, în forma în care a fost votată de Parlament, creează posibilități de spălare de bani. De această părere sunt mebrii Consiliului ONG care acuză Legislativul că ar fi votat „pe sub mânecă” aceste modificări la Codul Fiscal, informează UNIMEDIA. Reprezentanții societății civile au sugerat Legislativului să abroge prevederile ce vizează legea 2% și să revină la conceptul care este pregătit acum în Guvern.

„Noi am discutat cu cei din Guvern și ei nu știau că aceste prevederi au fost aprobate. Am discutat și cu cei din Parlament, care au votat modificările la Codul Fiscal. Nici ei nu știau că acolo a fost inclusă această prevedere. A fost o lipsă de comunicare și la nivel de partid în PLDM”, a declarat vicepreședinta CNP, Antonița Fonari.

Legea 2%: Ce s-a propus și ce s-a votat în Parlament

Membrii Consiliului ONG spun că modul în care a fost aprobată prevederea prin care 2% din suma calculată la buget a impozitului pe venit din salariu ar urma să fie redirecționată în susţinerea organizaţiilor necomerciale de utilitate publică şi a instituţiilor religioase a fost lipsit de transparență, fiind o surpriză chiar și pentru cei care de ani de zile au lucrat la un set întreg de modificări în acest sens.

Poziția lui Negruța despre „Legea 2%”

„A fost elaborat un pachet de modificări legislative care urma să fie aprobat de Guvern și ulterior transmis Parlamentului. Ele presupuneau modificări a mai multor articole din Codul Fiscal, a Legii cu privire la asociațiile obștești, a Codului Contravențional. Aceste modificări prevedeau cota minimă care trebuie să fie redirecționată, calculată în așa fel încât să acopere cheltuielile minime ale transferului. De asemenea, era stipulată și cota maximă, pentru a nu se crea un gol. Era stabilit că din 2014 doar persoanele juridice să fie vizate, urmând ca persoanele fizice să aibă această posibilitate din 2015. În final, însă, s-a operat o modificare simplistă în Codul Fiscal care, teoretic, permite aplicarea acestei prevederi, dar cum se va face acest lucru, cum vor fi acoperite cheltuielile, care vor fi riscurile, nu este clar”, a subliniat Iuliana Cantaragiu.

UNIMEDIA menționează că subiectul a apărut în atenția opiniei publice zilele trecute, când s-a aflat că Legea 2% a fost votată de Parlament odată cu Politica bugetar-fiscală pentru anul 2014 și modificările operate la Codul Fiscal.

Documentul aprobat a fost promovat de un grup de deputați, în timp ce proiectul inițial, promovat de Consiliul ONG și Consiliul Național de Participare a fost blocat pe agenda Guvernului la insistența Ministerului Finanțelor, la 27 noiembrie 2013.

Vedeți mai jos conferința de presă:

http://m.ustream.tv/recorded/43185608

Vezi mai jos momentul în care ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, a decis să dea aviz negativ proiectului promovat de Consiliul ONG:

http://www.privesc.eu/Arhiva/19003/Sedinta-Guvernului-Republicii-Moldova-din-27-noiembrie-2013

Sursa: www.unimedia.info

Un comentariu la „(video) ONG-urile cer abrogarea „legii 2%”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *