VIDEO // Culmea ingeniozităţii – dublează legi existente ca să dea bine în electorală

Acuzaţii grave la adresa demnitarilor au fost lansate astăzi, 2 aprilie, de către Consiliul Naţional pentru Participare. Deputaţii au fost acuzaţi că ar dubla legi bune, dar deja existente, pentru a crea impresia că lucrează şi a se amplasa într-o lumină favorabilă pe perioada campaniei electorale, comunică Politik.md

Comentariile membrilor CNP s-au referit la o tentativă de completare a articolului 54 din Legea ocrotirii sănătăţii, care urmează să fie discutată astăzi în cadrul şedinţei Guvernului.

Iniţiatorii proiectului de lege susţin că odată adoptată, modificarea va veni în sprijinul categoriilor social vulnerabile ale populaţiei. Astfel, tratamentul stomatologic ar urma să fie gratuit pentru copii de până la 12 ani, iar femeile ce au suferit intervenţii chirurgicale la sân, ca urmare a unei afecţiuni oncologice, ar putea primi proteze mamare fără plată.

Totodată, Ghenadie Ţurcanu, membru al CNP, susţine că asemenea facilităţi deja erau prevăzute de o altă prevedere a aceleiaşi legi.

“O altă prevedere a Legii ocrotirii sănătăţii spune clar că asistenţa medicală este gratuită pentru maladiile social condiţionate, precum bolile oncologice. Aceasta se întâmplă indiferent de faptul dacă persoana este sau nu asigurată. Deci ceea ce se propune astăzi în acel aviz la iniţiativa legislativă şi propunerile de la altă şedinţă a Guvernului privind tratamentul stomatologic – defapt este o dublare şi o gafă judică. Legile trebuie să fie clare şi mai ales să nu fie dublate”, a declarat Ghenadie Ţurcanu.

Antoniţa Fonari, şi ea membră CNP a catalogat aceste acţiuni ale deputaţilor ca fiind un truc electoral.

“De obicei cei din coaliţia de guvernare, indiferent de culoarea lor, nu prea fac legi la care necesită să munceşti foarte mult. O lege nouă e necesar s-o transmită prin Guvern şi Ministere. De obicei ei cer un aviz la ceva ce deja există, ca modificare. Chiar dacă, în principiu, deja există o lege identică – ei crează impresia că fac alta mai bună”, a mai adăugat aceasta.

Membrii CNP s-au declarat indignaţi şi de faptul că Guvernul nu este ubligat prin lege să publice avizele din timp şi să facă dezbateri publice pe marginea acestora. Astfel, susţin ei, dacă un subiect nu e supus dezbaterilor, cetăţenii de rând nu au cum să ştie pe ce sunt cheltuiţi banii publici şi cum sunt luate deciziile.

http://www.youtube.com/watch?v=c6LufTMUTVI

Sursa: www.politik.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *