(video) Astăzi a avut loc ședința prefinală a grupului de lucru pentru revizuirea SDSC 2012-2015

Reprezentanții celor trei subgrupuri create pentru revizuirea Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile 2012 2015 s-au întrunit astăzi, în cadrul unei ședințe de lucru, care precede discuția de finalizare a lucrărilor  asupra documentului.  Ședința a fost prezidată și moderată de Vicepreședinta Parlamentului Liliana Palihovici.

În deschiderea ședinței, Vicepreședinta Parlamentului a anunțat subiectele care nu au găsit consens în cadrul discuțiilor subgrupurilor și care sunt pe agendă. ”Transparența decizională, evaluarea și monitorizarea implementării SDSC, partenerii și indicatorii de măsurare a progreselor implementării strategiei, precum și codul de etică al ONG-urilor sunt subiectele pe care le vom dezbate în ședința de astăzi”, a menționat Liliana Palihovici.

În urma discuțiilor, participanții au optat pentru îmbunătățirea mecanismelor existente și adoptarea unor măsuri suplimentare de garantare a transparenței în procesul decizional la toate nivelele, precum și mecanismele de asigurare a transparenței activității ONG-urilor din Republica Moldova.

Au fost agreate și mecanismele de asigurare eficientă a monitorizării implementării SDSC. Printre elementele noi au fost propuse crearea unei entități formate din reprezentanții Parlamentului, Guvernului, societății civile și partenerilor de dezvoltare, care ar avea responsabilitatea coordonării procesului de monitorizare a implementării strategiei. S-a propus continuarea organizării conferințelor de cooperare anuale dintre Parlament și societatea civilă, precum și elaborarea rapoartelor intermediare și finale cu rezultatele implementării SDSC.

Reprezentanții societății civile sunt invitați să transmită în continuare propunerile lor pentru revizuirea SDSC, până în data de 15 februarie a.c., după care grupul de lucru va adopta versiunea finală a documentului. După ședința finală, propunerile  de revizuire a SDSC și a Planului de Acțiuni pentru implementarea acestora vor fi prezentate Biroului permanent al Parlamentului.

Amintim că la 25 noiembrie 2016, prin Dispoziția Președintelui Parlamentului a fost instituit grupul de lucru format din reprezentanții Parlamentului, Guvernului, societății civile și partenerilor de dezvoltare pentru revizuirea Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile 2012-2015. Grupul de lucru a activat în 3 subgrupuri, în conformitate cu obiectivele Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile pentru 2012-2015.

Sursa: www.parlament.md

Vedeți mai jos înregistrarea video a ședinței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *