Veste proastă pentru fumători! Decizia aprobată de Guvern!

Ţigările cu arome de mentă, vanilie, cofeină, dar şi alţi aditivi, precum și țigările slim, ar putea fi interzise. De asemenea, pe pachetele de țigări urmează să fie imprimate avertismente generale mult mai mari cu privire la pericolul fumatului.

Acestea sunt principalele amendamente la Legea cu privire la tutun şi articolele de tutun şi la Codul Contravenţional, avizate pozitiv astăzi, 17 decembrie, de către Executiv, notează UNIMEDIA.

Potrivit autorilor proiectului, publicitatea la produsele din tutun urmează să fie interzise la radio şi televiziune, în cinematografe sau pe internet. O altă interdicție se referă la scutirea de impozite, publicitatea și sponsorizarea produselor din tutun.

În lege au fost incluse și sancțiuni mai dure pentru fumatul în locurile publice închise şi semi-închise, la locurile de muncă, în mijloacele de transport, în spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare şi de învăţământ. Cei care încalcă legea riscă o amendă de până la 1400 de lei.

Importul, plasarea pe piaţă şi comercializarea produselor din tutun neambalate şi neetichetate în conformitate cu prevederile legale se sancţionează cu amendă de la 2600 de lei.

Fumatul în mijloacele de transport public, în staţiile de transport public şi în raza de 10 metri de la acestea, parcurile şi terenurile de joacă şi distracţii pentru copii, pe stadioane, arene, pieţe şi alte spaţii publice deschise pe durata evenimentelor publice distractive sau de alt gen, se sancţionează cu amendă de la 1000 la 1400 de lei pentru persoanele fizice.

Proiectul a fost avizat pozitiv de către Guvern, dar urmează ca în termen de zece zile să fie elaborate unele modificări. Ulterior, dacă acesta va fi susținut de către legislativ, agenţii economici care produc sau importă produse din tutun vor fi obligaţi să prezinte Centrului Naţional de Sănătate Publică lista ingredientelor pe care le conţin ţigările şi cantitatea acestora.

În același context, autorii proiectului propun ca pe fiecare pachet de ţigări să fie imprimat avertismentul general: „Fumatul ucide – renunţaţi acum”, dar şi mesajul „Fumul de tutun conţine mai mult de 70 de substanţe care cauzează cancerul”. Documentul mai prevede ca, începând cu 1 iulie 2014, 75% din ambalajul pachetelor de ţigări să fie acoperit cu imagini care prezintă riscurile acestui viciu.

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi a declarat că introducerea modificărilor la legislație au fost determinate în particular de faptul că estimările costurilor legate de productivitatea pierdută din cauza deceselor premature, pierderea temporară a capacității de muncă au ajuns la circa 880 mln de lei anual. Suma este egala practic cu veniturile acumulate în bugetul de stat din vânzarea produselor de tutun.

Sursa: www.unimedia.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *