Universităţile Moldovei rămân fără studenţi

Loretta Handrabura: „Scăderea populaţiei şcolare sper să-i determine pe manageri să gândească în parametri de calitate, fiindcă cifra va fi în diminuare, iar competiţia va fi una şi mai dură.”

După sesiunea suplimentară de admitere, în universităţi au rămas neacoperite 4 342 de locuri, dintre ele, 466 de locuri sunt din buget şi 3 876 de locuri – la contract. Despre ce vorbesc aceste cifre? A căutat să afle colega noastră, Valentina Ursu, de la viceministra Educaţiei, Loretta Handrabura:

Loretta Handrabura: „Tendinţa care se conturează este următoarea: se manifestă un interes mai mare al candidaţilor, în primul rând, pentru instituţiile publice. Acest lucru se vede mai ales la colegii. Procentul de neacoperire a locurilor este cel mai mare la colegiile private, deşi avem doar cinci. Aceeaşi situaţie se atestă şi la universităţi. Dacă rata de acoperire a locurilor din cele 20.475 pe care le-am avut, în cazul universităţilor publice este de 80,6 %, în cazul instituţiilor private, a celor 13 Universităţi, dintre care doar 12 au avut anul acesta admitere, această cotă este de doar de 70,3 %.”

Europa Liberă: Deci, acest procentaj arată că managerii acestor instituţii ar trebui să se gândească cum să-şi administreze pe viitor instituţiile?

Loretta Handrabura: „Ar trebui să se gândească la o strategie de dezvoltare a instituţiei, de menţinere a atractivităţii, aşa încât ea să fie competitivă. Mai mult ca atât, dacă îmi permiteţi să îmi continui gândul, Şcoala Antropologică nu a solicitat admitere pentru acest an de studii.”

Citiţi în continuare pe www.europalibera.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *