Uniunea Europeană ne dă 30 mln euro pentru reforma din învățământul vocațional-tehnic

Republica Moldova va beneficia din partea Uniunii Europene de un Program de suport pentru susținerea reformei în învățământul vocațional-tehnic, în valoare totală de 30 mln de euro.

Acesta constă dintr-un proiect de asistență tehnică cu un buget indicativ de 5 mln euro pentru susținerea reformei și consolidarea capacităților instituționale și un program de suport bugetar în valoare de 25 mln de euro. Proiectul Hotărîrii cu privire la inițierea și aprobarea semnării acordului de finanțare pentru suportul bugetar a fost aprobat miercuri, 15 ianuarie curent, de Executiv.

Ministrul Educației, Maia Sandu, a menționat că necesitatea de specialiști calificați pentru dezvoltarea afacerilor este frecvent invocată de companiile locale și internaționale. ”În acest sens, Ministerul Educației a demarat o reformă ambițioasă a sectorului vocațional/tehnic. A fost elaborată și aprobată o Strategie pentru anii 2013-2020 care prevede sporirea competitivităţii economiei naţionale prin pregătirea forţei de muncă competente şi calificate, în corespundere cu cerinţele actuale şi viitoare ale pieţei muncii”, a spus ministrul.

Pentru implementarea acestei Strategii, Republica Moldova va beneficia în perioada 2014 – 2017 de acest Program de suport din partea Uniunii Europene în valoare de 30 mln euro. Asistenţa Uniunii Europene va consta din 2 componente:

Programul de suport bugetar, cu un buget total 25 mln euro, care vor fi alocate în trei tranşe, conform următorului calendar: anul 2015 – 3,5 mln Euro; anul 2016 – 10 mln Euro; anul 2017 – 11,5 mln Euro.

Proiectul de asistenţa tehnică cu un buget indicativ de 5 mln euro, va demara în februarie 2014 și are drept scop consolidarea capacităţilor principalilor actori şi acordarea suportului în procesul de realizare a reformei învăţămîntului vocaţional/tehnic.

Sursa: www.interlic.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *