Un Ice Bucket Challenge adecvat pentru Prim-ministru

Să fiu explicită. Eu nu văd legătura dintre caritate/implicare și gesturi ciudate care ne pot pune viața în pericol. Pentru mai multe argumente de ce Ice Bucket Challenge nu e o activitate sănătoasă puteți să vizitați blogul etologului Dorian Furtuna.

Totuși, eu accept orice formă extremă de a readuce pe unii dintre politicienii noștri cu picioarele în realitatea țării: găleți cu apa în cap, câteva palme sunătoare etc. Varianta perfectă pentru anumiți guvernanți ar fi să-și pună cenușă pe cap de Ziua Independenței și să recunoască câți dintre politicienii moldoveni trăiesc din bani furați, “atkat” și cumătrism. Campania internațională pe care o visez replicată în Moldova este cea începută de milionarii lumii care au donat sume substanțiale pentru ca țările lor să iasă din criză.

Dar pentru că încă este cald și Primul părea încântat de ideea dușurilor exhibiționiste, cred că astăzi e ziua potrivită ca să îi toarne o căldare de apă în cap lui Victor Lutenco, Șef al Biroului pentru relații cu diaspora (BRD). Pentru efect garantat de trezire ar fi util ca Primul-ministru să scape, la final, galeata în capul subalternului său. Deși, la modul serios este momentul oportun ca Victor Lutenco, actual Șef BRD, să-și dea demisia de onoare (știe cineva din politica moldovenească ce presupune această noțiune?) pentru modul arogant, minciunos și neprofesionist prin care a tratat între 70 și 100 de membri ai diasporei în perioada 26 – 27 august, curent.
Mă refer la Conferința REPUBLICA MOLDOVA 2020: Contribuția Diasporei la dezvoltarea țării de origine. Un eveniment gândit de echipa de organizare (membri ai diasporei, departe de politică) din martie 2014. Primii invitați, în mai 2014, în calitate de parteneri și consilieri pentru organizare au fost cei de la BRD. Șeful BRD, Victor Lutenco, nu s-a arătat interesat și nici entuziasmat că aproximativ 100 de persoane, care au făcut sau fac parte din diaspora noastră în alte țări, doresc să contribuie la Zilele Diasporei în R. Moldova – via Internet, prin donații sau/ți prezență fizică. Pe UNIMEDIA, în emisiunea Elenei Robu, puteți vedea atitudinea lui Victor Lutenco față de beneficiarii instituției pe care o conduce și care are în acest an trei milioane de lei din banii noștrii, ai contribuabililor. În concluzie, Victor Lutenco s-a gândit că dacă zeci de oameni îți coordonează efortul să organizeze cu banii și relațiile lor o conferință unde să vină cu bilete avia procurate de ei și prezentări excelente – experiențe și sugestii în domeniul social, academic, educație, economie, cercetări ale fenomenului migrației, politici inclusive etc. – “ceva nu e curat la mijloc și este o comandă politică”. Ulterior, Victor Lutenco, nu a considerat necesar să verifice această supoziție și să discute cu organizatorii Conferinței, dar nici măcar să trimită un angajat care să asiste la eveniment.

Atunci cand eu și colegii din CNP/Consiliul ONG am venit la Conferință am sesizat că dintre oficiali, alături de Ambasadorul UE în Moldova era Președintele Parlamentului, Ministra Protecției Sociale și Ministra Culturii. Mi-am amintit de supoziția lui Victor Lutenco și am întrebat organizatorii cum se întâmplă ca la eveniment sunt doar reprezentanți PDM (prezența deputatei Ana Guțu era explicabilă prin sprijinul pe care Dumneaei și ULIM l-au oferit la organizarea evenimentului). Răspunsul a fost simpul – “au fost unicii care au acceptat imediat invitația, nu au întrebat cine mai vine și nu au pus condiții că “dacă vin alți lideri politici, noi nu venim”. Au fost și personalități care au acceptat să vină la deschiderea Conferinței, dar în ultimul moment s-au răzgândit. Sunt mirată că inclusiv Prima Doamnă Margareta Timofti crede că ea și soțul ei pot participa la evenimente publice doar cu voie de la PLDM și cu blagoslovirea lui Victor Lutenco…

Reieșind din faptul că la Congresul Diasporei din 1,2 și 3 septembrie nu au fost acceptați mulți membri ai diasporei, din diverse motive – Conferința despre care vă vorbesc era un loc perfect în care să vină oricine: diaspora, oameni care au studiat/lucrat peste hotare și au revenit acasă, societatea cilvilă și mediul academic din Moldova. Șeful BRD a preferat să mintă că efortul voluntar și financiar al unor oameni foarte bine intenționati are coloratură politică. Respectiv Conferința, vizita la Parlament și la Vatra a unui important grup de persoane din diasporă se face în afara zilelor oficiale ale diasporei. Iar mă gândesc că și colegii de la UNIMEDIA au pornit niște supoziții când în emisiunea “Alb și Negru” Victor Lutenco a fost întrebat dacă BRD e un proiect politic. Eu acum voi prezenta dovezi foto că Victor Lutenco face campanie electorală din bani publici pentru PLDM. Astept ca Victor Lutenco să aducă dovezi că “Conferința REPUBLICA MOLDOVA 2020: Contribuția Diasporei la dezvoltarea țării de origine” a fost un proiect politic, sau să explice public pe ce crieterii Guvernul împarte -diaspora “ai noștril” și “cei pe care nu îi băgăm în seamă”.

Pozele arată că într-o perioadă absolut fierbinte Primul Ministru cu spate PLDM are suficient timp să dedice în 2 zile timp pentu copii minunați din Tabăra DOR. E un fel a lui Iurie Leancă de ai scuti pe colegii miniștri de sarcini media de promovare a imaginii?

Cu referință la faptul că pe paginile oficiale ale BRD vedem din poze că la întâlnirile Guvernului cu diaspora sunt prezenți doar miniștri PLDM și drapelul lor …vă las să vă formulați concluzii individuale.

Sursa: http://voxreport.unimedia.info/2014/08/27/un-ice-bucket-challenge-adecvat-pentru-prim-ministru/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *