Trebuie să educăm o generaţie viitoare care să-şi cunoască propriile drepturi

De la 1 septembrie în 20 de şcoli din ţară elevii claselor a 5-ea – a 9-a, vor putea, opţional, frecventa cursul de Educaţie pentru Drepturile Omului. Proiectul este rezultatul colaborării între Amnesty International Moldova şi Ministerul Educaţiei de la Chişinău.Începând de astăzi, profesorii implicaţi în proiect for fi instruiţi cum anume să predea elevilor cursul astfel încât acesta să nu ducă lipsă de adepţi. Prima întrebare adresată Liliei Savciuc, coordonator programe de educaţie pentru drepturile omului în cadrul Amnesty International Moldova este – de ce a fost necesară introducerea unui asemenea curs?

Lilia Savciuc: „Este evident că avem nevoie de o schimbare în societate şi schimbarea nu se poate produce fără schimbarea la nivel de gândire a fiecărui individ. Moto-ul organizaţiei noastre Amnesty International Moldova este: Toate drepturile omului pentru toţi. Toate, ar însemna toate drepturile luate împreună, nu doar un pachet aparte sau doar un drept şi „pentru toţi”, ar însemna absolut fiecare, fără nici un fel de discriminare. Ceea ce în societatea noastră este încă foarte departe de a fi implementat. Trebuie să educăm o generaţie viitoare care să-şi cunoască propriile drepturi, care să aibă abilităţile necesare pentru a cere aceste drepturi şi pentru a avea aptitudini de a sări în apărarea drepturilor sale şi a drepturilor celorlalţi.”

Europa Liberă: Pentru că este un curs opţional, la şcoală, de ce un părinte şi-ar trimite copilul la un astfel de curs? 

Lilia Savciuc: „Desigur că un curs opţional nu poate cuprinde absolut toţi elevii care, credem noi, că ar trebui să studieze acest curs. Noi contăm pe faptul că cursul este prezentat într-o formă interactivă, cu nişte texte atractive, cu nişte sarcini care vor fi interesante pentru elevi. Rezultatele ne arată că elevii frecventează cu mare plăcere aceste ore. Chiar dacă nu sunt prezenţi la orele precedente, la cursul de Drepturile omului se prezintă. Cursul va include atât teme de, să zic aşa, conţinut general în domeniul drepturilor omului, cum ar fi: un scurt istoric în apariţia şi evoluţia conceptului de drepturi ale omului, care sunt principiile generale, valorile şi evident că ne vom referi şi în special la unele drepturi în detalii. Ziceam că elevii nu vor fi simpli receptori ai unui mesaj transmis de profesor, dar vor fi implicaţi într-un mod activ în formarea concluziilor sau în cunoaşterea temei.

Europa Liberă: Din câte înţeleg, de vineri, 9 august, veţi instrui şi 20 de profesori special pentru predarea acestui curs. De ce au nevoie profesorii de o pregătire specială pentru cursul de educaţie pentru drepturile omului? 

Lilia Savciuc: „Da, va începe o şcoală de vară pentru formarea unui grup de profesori care va pilota sau va testa materialele acestui curs opţional în 20 de şcoli ale republicii noastre. În primul rând, profesorii au nevoie de o instruire sau de o pregătire în domeniu pentru a putea prezenta elevilor materialul într-un mod corect, într-un mod echidistant, debarasându-se de propriile stereotipuri şi evident pentru ca să poată răspunde cu încredere la întrebările care vor veni din partea elevilor.

Europa Liberă: Acest curs va fi realizat în 20 de şcoli din întreaga ţară. Cum aţi ales şcolile în care elevii vor învăţa cursul de educaţie pentru drepturile omului?

Lilia Savciuc: „În prim plan am pus „calitatea” aplicanţilor”, nivelul de motivare a profesorului care a aplicat pentru pilotarea cursului, pe experienţa dumnealui, pe posibilitatea – pentru că nu fiecare profesor poate să-şi mai încarce sarcina didactică cu încă două ore pe săptămână. Deci, ne-am condus şi de acest criteriu şi desigur, am vrut să avem o acoperire teritorială cât mai mare ca să cuprindem, pe cât posibil, tot teritoriul Republicii Moldova.”

Citește continuarea pe http://www.europalibera.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *