Tănase despre reformarea justiției: „Bani pierduți pentru sute de studii inutile”

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care a ocupat în perioada 2009-2013 funcția de ministru al Justiției a criticat Strategia de Reformare a Justiției 2011-2016. Potrivit acestuia, Justiția nu va fi mai independentă în 2016, iar actul de justiție nu va fi mai calitativ. De corupție „nici nu mai are rost să discutăm”, a menționat Tănase.

„În afară de legislație mutilată, bani cheltuiți aiurea pentru sute de studii absolut inutile, nu ne vom alege mai cu nimic. Justiția nu va fi în 2016 mai independentă, iar actul de justiție nu va fi mai calitativ. Au fost pierduţi în van cinci ani de zile şi aruncate în vânt milioane de euro din fondurile europene”, a declarat Tănase.

Potrivit acestuia, Moldova are strategii în toate domeniile, dar din păcate nimic nu se mișcă.

„Pentru reformarea justiției este nevoie de altceva, este nevoie de voință, voință politică, mai întâi, și viziuni, dar nu de strategii”. Pentru ca reforma justiției să aibă loc, spune Tănase, ar fi trebuit să existe voință politică.

„Când am plecat de la Ministerul de Justiție, întregul pachet de proiecte era finalizat și trimis la guvern. Era suficient să fie trimis în parlament pentru fi adoptat. Din păcate, decidenții de la acel moment au considerat că este mai bine să transforme acel pachet de reformă într-o strategie pe cinci ani. Astăzi deja este evident că în 2016 vom începe din nou discuțiile, exact cum s-au purtat până în 2011 despre un nou termen, despre o nouă strategie, deja, probabil, pentru 2016-2021. Exact ca la Caragiale, „schimbare să fie, dar să nu să se schimbe nimic!”, a precizat președintele Curții Constituționale.

Parlamentul a aprobat în luna noiembrie a lui 2011 strategia de reformă a justiției pentru anii 2011-2016. Aceasta a fost votată de 80 de deputați din toate partidele reprezentate atunci în Parlament (PCRM, PD, PL și PLDM).

Strategia de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2015 a fost o premieră în Republica Moldova, fiind unicul document care vizează întregul sistem juridic.

Sursa: AGORA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *