Societatea civilă și Parlamentul își unesc eforturile în sprijinul integrării europene a Republicii Moldova
Organizarea Forumului „Societatea civilă în sprijinul integrării europene a Republicii Moldova”, definitivarea mecanismului de implementare a Legii 2%, planificarea unei ședințe comune între conducerea Parlamentului și membrii Biroul permanent al Platformei pentru Egalitate de Gen au fost principalele subiecte discutate în cadrul unei ședințe de lucru cu reprezentanții societății civile, condusă de Vicepreședintele Parlamentului Liliana Palihovici.
Participanții la ședință au făcut o trecere în revistă a celor mai importante aspecte de care depinde funcționarea corespunzătoare a mecanismului desemnării procentuale a Legii 2% și au convenit asupra necesității completării notei informative a proiectului de lege prin introducerea analizei impactului de reglementare. Potrivit acestora, evaluarea impactului financiar este deosebit de importantă pentru asigurarea bunei funcționări a Legii 2% și vizează inclusiv crearea unui program electronic de raportare, care ar facilita aplicarea Legii 2% de către Serviciul Fiscal de Stat. Noul proiect de lege urmează a fi înregistrat în Parlament și dezbătut în următoarele luni.
Un subiect aparte al discuțiilor a vizat organizarea Forumului „Societatea civilă în sprijinul integrării europene a Republicii Moldova”, în parteneriat cu Parlamentul Republicii Moldova. Astfel, s-a convenit asupra organizării, în perioada următoare, a unei ședințe de lucru comune cu conducerea Parlamentului, pentru a discuta toate detaliile legate de planificarea evenimentului.
„Mă bucur mult că am reușit să ne adunăm și să avem această ședință de lucru, în care am identificat pașii imediat următori pentru a avansa cu proiectele prioritare ale dialogului și cooperării dintre Parlament și societatea civilă. Am stabilit sarcini clare atât pentru Legislativ, cât și pentru reprezentanții societății civile, astfel încât să ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am propus împreună cu societatea civilă”, a menționat Liliana Palihovici.
La discuții au mai participat deputații Raisa Apolschii, Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, funcționari ai Secretariatului Parlamentului din Comisia economie, buget și finanțe și responsabilii de cooperarea cu societatea civilă din cadrul Secretariatului, precum și reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale membre ale Consiliului ONG din Moldova, Consiliului Național pentru Participare, Platformei pentru Egalitate de Gen și ai Centrului de Resurse Juridice din Moldova.
Sursa: Parlament.md