Societatea civilă – nemulțumită de sistarea transmisiunilor live ale ședințelor Guvernului
Reprezentanții societății civile sunt indignați de proiectul de lege al guvernării, privind sistarea transmisiunilor live ale ședințelor Guvernului. Contactați de reporterul Politik, aceștia au declarat că o asemenea decizie va scădea din calitatea transparenței decizionale și va afecta în mod direct accesul presei la aceste ședințe.
Directorul la „Ziarul de Gardă”, jurnalista Alina Radu a menționat că este nemulțumită de acest proiect votat, pentru că un jurnalist care a avut acces la o sursă de informații, nu poate fi mulțumit după ce îi este limitat acest acces. „Chiar dacă o fi justificată cumva această decizie în cercurile guvernamentale sau parlamentare, aș fi preferat ca întâi de toate acest proiect să fi fost consultat cu publicul, sau cel puțin „în schimb” la ședințele închise de Guvern, să fie oferit un model garantat de comunicare a membrilor Guvernului înainte și după ședințe cu presa, fie prin scurte briefinguri sau chiar conferințe de presă, la care ar avea acces toți cei interesați”, a declarat Alina Radu.
Și vicepreședintele Consiliului Național pentru Participare, Antonița Fonari, este de aceeași părere, specificând că „şedinţele importante, la care media nu este invitată din start, se fac pentru ca cineva să promoveze „dreptatea” unui partid sau a unei alianţe politice.
„Am văzut şi variante când media este invitată şi ţinută după uşă, ca să fie creată impresia de discuţii secrete, de suspans şi că cel care invită are un soi de alianţă cu invitaţii din societatea civilă.
Mass media înţelege mai bine cum acţionează guvernarea şi informează calitativ cetăţenii despre schimbările sociale, economice care urmează să se întâmple dacă şedinţele sunt transmise on-line. Jurnaliştii înţeleg cine şi ce face în Guvern, iar prin intermediul media şi comunitatea înţelege mai bine de ce cetăţenii Moldovei plătesc pentru funcţionarea Guvernului. Pentru ca reformele să se facă simţite este nevoie de timp şi lucrurile se mişcă spre bine destul de încet, suspendare regimului on-line va face ca deciziile Guvernului să fie mai puţin cunoscute de jurnaliştii care urmăreau din birou şedinţele de Guvern în momentul când se pregăteau să facă un material. Dacă în prezent cetăţenii au ştiri pentru că Guvernul se întruneşte şi este clar ce discută, de acum, reieşind din faptul că schimbările spre bine durează iar şedinţe on-line nu vor mai fi, oamenii se vor întreba „ce face acest Guvern?”, se întreabă Antonița Fonari.
În acest sens, președintele CNP, Sergiu Ostaf, ne-a comunicat că CNP, în comun cu Consiliul ONG, au emis și o declarație, prin care vine cu unele recomandări insistente, în scopul asigurării transparenței procesului de luare a deciziilor și încurajării societății civile/publicului de a se implica activ în acest proces. Acestea sunt:
1) Asigurarea publicării pe site-ul autorității publice-autor, după finalizarea procedurilor de consultare în procesul de elaborare a deciziei, a variantei finale a proiectului elaborat, sinteza recomandărilor parvenite și procesele-verbale ale întrunirilor de consultare public, după caz;
2) Publicarea cu cel puțin 3 zile lucrătoare, înainte de desfășurarea ședințelor de Guvern, pe pagina electronicăwww.gov.md, a textelor materialelor aferente proiectelor propuse spre examinare (proiectel actelor legislative și normative, documentelor de politici, notele informative, RIA, tabelele de divergenţă, etc în cadrul ședinței Cabinetului de Miniştri,
3) Examinarea în cadrul şedinţei Cabinetului de Miniştri doar a proiectelor de acte normative şi proiectelor de politici, inclusiv a avizelor Guvernului la iniţiativele deputaţilor, care au fost: 3a. supuse în prealabil procedurii de transparență decizională; 3b. au fost plasate în prealabil pe pagina electronică a Guvernului (potrivit pct. 2).
4) Publicarea pe pagina electronică a Guvernului a redacţiilor finale a textelor proiectelor de lege şi a extraselor deciziilor adoptate în cadrul şedinţelor Cabinetului de Miniştri,
5) Recomandăm publicarea pe pagina www.gov.md a calendarului iminent de examinare a proiectelor de lege, proiectelor de acte normative, proiectelor de politici,Totodată, organizaţiile semnatare vor face uz de dreptul de a contesta proiectele de legi care nu s-au încadrat rigorilor legii cu privire la transparenţa decizională.
Sursa: www.politik.md