Societatea civilă înaintează cerinţe către noua coaliţie pro-europeană

Negocierile privind formarea noii coaliţii de guvernare pro-europene, precum şi acordul de constituire a acesteia, împreună cu anexele sale, trebuie să fie făcute publice. Totodată, din negocieri trebuie să fie excluse funcţiile care, prin specificul lor, nu presupun loialitate politică. Funcţiile trebuie să fie ocupate de specialişti numiţi conform principiilor de profesionalism, merit şi egalitate de gen. Aceste sunt doar câteva din cerinţele faţă de noua coaliţie pro-europeană, înaintate în cadrul unei conferinţe de presă la IPN de Consiliul Naţional al ONG-urilor, Consiliul Naţional pentru Participare şi alte organizaţii ale societăţii civile.

Reprezentanţii societăţii civile mai cer noii coaliţii să îşi asume priorităţile din programul de guvernare precedent şi altele noi pentru asigurarea parcursului european, intensificarea eforturilor pentru implementarea reformelor iniţiate, în special reforma justiţiei, combaterea corupţiei şi asigurarea funcţionalităţii Comisiei Naţionale de Integritate. O altă cerinţă importantă este adoptarea în primele 100 de zile de mandat a pachetului de legi privind transparenţa proprietăţii mass-media, a unui nou Cod al Audiovizualului, elaborat de societate civilă acum câţiva ani, a unui pachet de legi privind controlul tutunului, transparenţa finanţării campaniilor electorale şi introducerea unei cote minime de reprezentare pentru bărbaţi şi femei.

Consiliul ONG şi CNP solicită noii coaliţii să asigure participarea societăţii civile la luarea deciziilor de interes public, inclusiv să consulte societatea civilă în elaborarea noului program de guvernare. „Noi nu vom reuşi să obţinem o guvernare de calitate dacă cuvântul nostru, al cetăţeanului, al electoratului, va fi spus doar o dată în patru ani, la alegerile generale”, a declarat Arcadie Barbăroşie, director al Institutului de Politici Publice.

„În această campanie electorală şi până la campanie, şi în alegeri, noi cu dumneavoastră am pus suflet, am pus cuvântul nostru şi, mai important, noi am pus obrazul nostru chemând oamenii la vot şi, mai ales, chemând oamenii la votul pentru această direcţie europeană a dezvoltării statului nostru. Şi, din această cauză, eu mă consider în drept să cer acestei guvernări, acestei majorităţi parlamentare pro-europene, să respecte toate promisiunile date”, a declarat politologul Olga Nicolenco. Totodată, ea şi-a exprimat dezamăgirea în legătură cu tendinţa descrescătoare a numărului de femei în Parlament: dacă în 2009 erau 26, în 2010 au fost 20, iar în 2014 vor fi 21, dintre care câteva vor pleca în Guvern.

Sergiu Ostaf, director al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), s-a arătat sceptic în privinţa capacităţii noii coaliţii de a-şi îndeplini promisiunile şi a face reformele necesare. „Eu mă alătur la acest apel, dar eu sunt unul din acei cetăţeni care nu cred în cei care în patru ani nu au reuşit să facă nimic pentru societate”, a declarat Sergiu Ostaf.

„Acest apel nu trebuie interpretat ca fiind o susţinere a partidelor politice. Societatea civilă este şi va rămâne independentă. Noi nu susţinem aceste partide, noi susţinem parcursul european al Republicii Moldova, indiferent de partidul care va duce ţara în acea direcţie”, a precizat Vlad Gribincea, director al Centrului de Resurse Juridice.

„Este foarte important ca cetăţenii să înţeleagă ce se întâmplă, cum se face coaliţia. Noi vrem ca acordul pentru noua coaliţie să fie făcut transparent, ca toate anexele să fie transparente şi fiecare cetăţean, data viitoare când merge la vot, să înţeleagă pentru ce reforme, pentru ce produse, pentru ce procese votează, nu doar pentru nişte promisiuni”, a subliniat Antoniţa Fonari,  vicepreşedinta CNP și scecretar general Consiliul ONG.

Reprezentanţii societăţii civile au anunţat că vor monitoriza cu atenţie derularea procesului de negocieri şi implementarea programului de guvernare şi vor reacţiona pe măsură la orice abateri în implementarea reformelor.

Sursa: http://www.ipn.md/ro/societate/66268

Alte știri la acest subiect: http://tribuna.md/2014/12/04/societatea-civila-a-lansat-un-apel-catre-partidele-care-vor-forma-coalitia-de-guvernare/

http://tribuna.md/2014/12/04/societatea-civila-a-lansat-un-apel-catre-partidele-care-vor-forma-coalitia-de-guvernare/

http://www.realitatea.md/ong-urile–catre-viitoarele-partide-de-guvernamant–viitorul-a-venit–munciti-_12806.html

http://trm.md/ro/politic/societatea-civila-solicita-aliantei-pentru-integrare-europeana-mai-multa-responsabilitate/

http://www.ipn.md/ro/politica/66273

http://omg.md/index.php?newsid=6452&jdfwkey=0tlst1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *