Societatea civilă constată că guvernarea şi-a respectat promisiunile parţial
Parlamentul a votat doar 4 proiecte de legi din cele 7 promovate de către societatea civilă în cadrul campaniei: „Numărătoarea inversă a angajamentelor nerealizate ale Guvernării: 7 zile – 7 priorităţi”. Preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare, Sergiu Ostaf, a declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că cele 4 proiecte au fost votate doar în prima lectură, iar aceasta nu înseamnă neapărat că vor fi votate ulterior şi în lectură finală.
Sergiu Ostaf a adăugat că societatea civilă nu cunoaşte nimic despre soarta prevederilor proiectului privind finanţarea ONG-urilor, care oferă cetăţenilor dreptul să redirecţioneze către organizaţiile societăţii civile până la 2% din impozitul pe venit plătit statului.
Petru Macovei, care a reprezentat Iniţiativa Civică pentru Integritatea în Serviciul Public, a remarcat că proiectul pentru promovarea transparenţei acţionariatului mijloacelor media, aprobat în prima lectură, prevede că instituţiile mass-media vor raporta cine sunt proprietarii până în luna mai. Chiar dacă această lege va fi adoptată în lectură finală până la sfârşitul actualei legislaturi, efectele reale vor fi văzute abia anul viitor.
Coordonatorul de programe al Centrului de Politici şi Analize în Sănătate , Ghenadie Ţurcanu, a comentat că pachetul de legi privind controlul tutunului a stat pe mesele deputaţilor mai multe luni, dar aceştia l-au votat în prima lectură abia spre sfârşitul sesiunii de primăvară-vară. „Au ţinut pachetul de legi 6 luni. Aceasta înseamnă că prevederile de acolo nu sunt convenabile cuiva. Nu exclud chiar că industria tutunului ar finanţa unele campanii electorale”, a spus Ghenadie Ţurcanu. Societatea civilă insistă pe aprobarea pachetului de legi anti-fumat până la finele actualei legislaturi.
Directorul executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alexei Buzu, a remarcat că Parlamentul a dat dovadă de lipsă de profesionalism votând doar în prima lectura două proiecte de legi privind promovarea egalităţii de gen în cadrul partidelor politice. Potrivit lui Alexei Buzu, nu existau impedimente reale pentru votarea proiectelor şi în a doua lectură.
Nicolae Panfil, secretarul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte, a spus că Parlamentul a adoptat în prima lectură şi proiectul de lege care prevede finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Legea, după votarea în lectura a doua, va intra în vigoare în 6 luni. Parlamentarii sunt solicitaţi să includă acest proiect de lege pe ordinea de zi a primelor şedinţe legislative din toamnă, pentru a garanta aplicarea prevederilor legislative măcar la alegerile locale din 2015.
Preşedintele Alianţei Anticorupţie, Olga Bîtcă, a specificat că guvernarea are o restanţă mare la capitolul consolidarea regimului integrităţii publice. Deşi proiectul de lege în acest sens a fost de două ori pe ordinea de zi a şedinţelor Guvernului, el nu a mai fost avizat. Olga Bîtcă spune că acest proiect de lege va elimina anumite divergenţe în legislaţia naţională şi n-ar fi nicio temere pentru adoptarea acestuia.
Reprezentanţii societăţii civile insistă ca proiectele de legi rămase restante să fie adoptate de urgenţă, la începutul sesiunii următoare a Parlamentului.
Sursa: http://www.ipn.md/ro/societate/63363