Sergiu Ostaf: Opoziţia din Ucraina ar putea pierde încrederea populaţiei

Opoziţia din Ucraina, care a organizat protestele pentru eurointegrarea ţării, riscă să piardă încrederea cetăţenilor. De această părere este directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, care se află în Kiev. Expertul a spus pentru IPN că se observă că opoziţia nu are un plan şi o strategie privind acţiunile de mai departe.

„Lipseşte o viziune clară care vor fi următorii paşi. În acest moment se pare că opoziţia nu reuşeşte să se înţeleagă şi nu are o viziune clară ce va face mai departe, deşi beneficiază de un sprijin din partea oamenilor. Şi nici din partea europenilor nu există un sprijin foarte clar”, a spus Sergiu Ostaf. Acesta a spus că deşi parcă se contura un sprijin politic pentru aprobarea moţiunii de cenzură Guvernului, aceasta a picat deoarece opoziţia nu a avut o strategie, o comunicare , o mobilizare.

Sergiu Ostaf a mai spus că din unele surse cunoaşte că protestatarilor li se vor alătura studenţi şi rectori ai universităţilor şi în acest sens, opoziţia ar trebui să se mobilizeze, dacă doreşte să-şi atingă scopul.

Potrivit directorului CreDO, în Kiev, la proteste, sunt circa 50 de mii de persoane, înconjuraţi de un gard artificial construit, pentru a se baricada de organele de forţă. Oamenii sunt adunaţi paşnic şi dorm în corturi. La manifestaţie sunt prezenţi deputaţii din opoziţie şi mai multe mişcări ai societăţii civile.

Protestele în Kiev au început după ce preşedintele Victor Ianukovici a declarat că Ucraina nu va semna Acordul de Asociere. Ieri, 3 decembrie, moţiunea de cenzură înaintată de opoziţie nu a fost susţinută de către majoritatea deputaţilor.

Sursa: www.ipn.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *