Ședința de lucru cu participarea reprezentanților Parlamentului, Guvernului și a Societății Civile

Evenimentul a fost organizat de Parlamentul Republicii Moldova, în parteneriat cu Consiliul Național al ONG-urilor. În cadrul ședinței au fost discutat etapa de implementare a Obiectivului 2, din Strategia de Dezvoltarea a Societății Civile, Promovarea și consolidarea durabilității financiare a societății civile.

Principalele subiecte abordate în cadrul discuțiilor au vizat prevederile „Legii 2%”, cadrul legal cu privire la antreprenoriatul social și legislația pentru egalitatea de gen în politică.

La discuții au participat Președintele Parlamentului Andrian Candu, Vicepreședintele Legislativului Liliana Palihovici, Președintele Comisiei economie, buget și finanțe Ștefan Creangă, Ministrul finanțelor Anatol Arapu, Viceministrul economiei Tudor Copaci, Viceministrul muncii, protecției sociale și familiei Gheorghe Țurcanu, reprezentanți ai societății civile.

Participanții la discuții au formulat o serie de propuneri în vederea îmbunătățirii cadrului legal în domeniu, a mecanismului de aplicare a „Legii 2%”, a listei de beneficiari, inclusiv prin preluarea experienței statelor europene. Reprezentanții societății civile au precizat că respectiva lege trebuie concepută astfel încât să ajute ONG-urile să se consolideze.

„Ne asumăm să venim cu un pachet de modificări legislative deoarece ne dorim ca mecanismul prevăzut de Legea 2% să înceapă să funcționeze”, a declarat Catinca Mardarovici, Președinta Consiliului Național al ONG-urilor.

Speakerul Andrian Candu și-a exprimat disponibilitatea de a susține propunerile de modificare a „Legii 2%” care vor fi înaintate de societatea civilă și de a le promova în comisiile parlamentare de profil.

Discuțiile pe marginea legii cu privire la antreprenoriatul social au generat dezbateri cu privire la soluția viabilă pentru Republica Moldova – un proiect de lege separat sau modificări în legislația existentă. Participanții la discuții au decis crearea unui grup de lucru care va examina situația și va formula propuneri în atenția Guvernului. În context, Vicepreședintele Parlamentului Liliana Palihovici a anunțat că acest subiect urmează a fi discutat pe larg în cadrul audierilor publice, organizate în zilele următoare, pentru monitorizarea aplicării legilor care reglementează centrele ce prestează anumite categorii de servicii sociale în contextul aplicării Legii cu privire la finanțele publice locale.

Ședința de lucru a avut loc în contextul implementării Strategiei de dezvoltare a societății civile pentru anii 2012 – 2015 și în scopul asigurării transparenței procesului decizional și consolidării dialogului între autorități și societatea civilă.

Sursa: Parlamentul RM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *