Şedinţa Consiliului de Coordonare pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a Poliției

Astăzi, 2 august 2016, viceministrul afacerilor interne, Dorin Purice a prezidat ședința Consiliului de Coordonare pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020, unde au mai participat reprezentanții subdiviziunilor MAI și cei ai societății civile, partenerii de dezvoltare de la Ambasada SUA, Ambasada Suediei, UNDP Moldova, SOROS Moldova, Institutul de Politici Publice, AO „La Strada”, AO „Promo-Lex” și Consiliul Național al ONG-urilor din Republica Moldova.

În debutul ședinței a avut loc prezentarea Viziunii generale asupra implementării Principiilor Activității Polițienești Comunitare (APC) în cadrul structurilor Inspectoratului General al Poliţiei al MAI, în contextul Strategiei de dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020.

Viceministrul Dorin Purice a menționat despre necesitatea unificării eforturilor partenerilor de dezvoltare şi stabilirea clară a contribuţiilor tuturor părţilor implicate în implementarea activităţii poliţieneşti comunitare.

Astfel, vor fi stabiliți indicatori de performanţă pentru sectoarele model în care va fi pilotat conceptul activităţii poliţieneşti comunitare, în așa fel, încât la finalul experimentului să fie formulate bune practice pentru a fi implementate pe întreg teritoriul ţării.

Totodată, participanții au discutat despre etapele de realizare a acţiunii de implementare a activităţii poliţieneşti comunitare, situaţia actuală dar și necesităţile de infrastructură, dotare şi instruire.

Reprezentanţii societăţii civile au menţionat despre faptul că premisa activităţii poliţieneşti comunitare constă în îmbunătăţirea imaginii Poliţiei primordial prin dezvoltarea metodologiei de instruire a ofiţerilor de sector.

În acest sens, Ambasada SUA  a informat că va complementa eforturile partenerilor suedezi, astfel, va fi lansat un sector de Poliţie model pentru pilotarea activităţii poliţieneşti comunitare.

În acest context, viceministrul de interne a punctat despre asigurarea calităţii factorului uman şi instruirea adecvată a personalului de toate nivelurile pentru a asimila conceptul de activitate poliţienească comunitară, precum și despre dezvoltarea infrastructurii sediilor sectoarelor de poliţie pentru a asigura o ambianţă prielnică atât personalului poliţienesc cât şi pentru societate.

Reprezentanții Ambasadei Suediei la Chişinău, au reiterat despre sprijinul pe care îl va oferi Poliţiei Republicii Moldova în elaborarea foii de parcurs pentru implementarea activităţii poliţieneşti comunitare, instruirea personalului şi preluarea experienţei Poliţiei suedeze în domeniu.

Activitățile Polițienești Comunitare  nu sunt axate doar pe o singură direcţie, ci pe parteneriatul dintre Poliţie şi societate, prin care societatea trebuie să contribuie la o activitate poliţienească eficientă, fiind posibilă și implicarea voluntarilor la realizarea conceptului.

Sursa: www.mai.gov.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *