Rezultatele Alegerilor Locale din perspectiva egalității de gen

IPN scrie ”Numărul femeilor alese în funcţia de primar, după alegerile locale din luna iunie, este în creştere, în comparaţie cu scrutinul de acum 4 ani. Progresul nu se referă, însă, şi la funcţiile de consilieri locali, unde se atestă o descreştere. Experţii în domeniu susţin că femeile au demonstrat că pot fi eficiente şi au consolidat poziţiile, dar, totuşi, influenţa politicului la constituirea listelor pentru funcţia de consilier îşi lasă amprenta sa.

Cristian Ciobanu, de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, a declarat marţi, 14 iulie, la o conferinţă de presă la IPN că la acest scrutin au fost alese 185 de femei în funcţiile de primar din 898 de primării, ceea reprezintă cu 20 de persoane mai mult decât acum 4 ani. „Chiar dacă numărul candidatelor femei nu a fost mai mare în comparaţie cu 2007, dar succesul lor a fost mai mare. Ele s-au dovedit a fi mai bune candidate, prin experienţă, prin lucruri deja realizate, pentru că barierele de intrare în politică sunt mult mai mari pentru femei”, a notat Cristian Ciobanu.

În ceea ce ţine de ponderea femeile în rândul candidaţilor la funcţiile de consilieri locali, dacă în 2007 aceasta constituia 33,2%, în 2015 aceasta a scăzut până la 29,8%. Cristian Ciobanu a menţionat că femeile nu doar că sunt mai puţin înaintate pe liste consilierilor şi poziţionate dezavantajos, dar sunt şi mai puţin alese, din cauza faptului că nu sunt promovate.

Andrei Brighidin, de la Fundaţia Est Europeană, a declarat că în cadrul acestui scrutin femeile au demonstrat că pot fi mai eficiente şi că şi-au consolidat poziţiile şi atunci când electoratul cunoaşte candidaţii, femeile sunt mai puţin dezavantajate. „O concluzie este şi aceea că există dorinţă în rândul femeilor de a candida, ceea ce combate miturile că femeile nu au curaj”, a notat Andrei Brighidin.

Brighidin a menţionat că datele nesatisfăcătoare cu privire la egalitatea de gen în politică şi în procesul electoral sunt provocate de cei doi ani de inacţiune vizavi de obligaţiile pe care Republica Moldova şi le-a asumat inclusiv prin ratificare instrumentelor internaţionale, dar şi prin adoptarea documentelor corespunzătoare de politici la nivel naţional.

Preşedinta Gender-Centru, Președinta Platformei pentru Egalitate de Gen, Valentina Bodrug-Lungu, a menţionat că societatea nu trebuie să uite că femeile reprezintă 50% din totalul populaţiei, ceea ce ar însemna în mod normal şi legitim ca şi vocea femeilor să fie auzită şi promovată la toate nivelurile. Valentina Bodrug-Lungu a menţionat că Republica Moldova deja de ani buni şi-a asumat eliminarea tuturor formelor de discriminare faţă de femei şi şi-a luat angajamentul de a promova instrumente importante de promovare a acestora, inclusiv prin cota de gen, însă situaţia din prezent denotă că angajamentele asumate nu sunt realizate”.

Sursa: IPN

Reieșind din angajamentele țării societatea civilă și-a consolidat eforturile pentru a promova egalitatea de gen în cadrul Platformei pentru Egalitate de gen (Platforma). Vicepreședinta Platformei, Victoria Apostol  a menționat că obiectivele Platformei pentru Egalitate de Gen se regăsesc în propunerile pentru programul de guvernare în domeniul promovării egalității de gen 2014 – 2018 prezentate în Agenda Egalității de Gen. Prioritatea Platformei pentru anul 2015 este adoptarea și implementarea proiectului de lege nr.180 din 2014 pentru modificarea și completarea unor acte legislative (cota de gen).

Noutatea Platformei pentru Egalitate de Gen este faptul că pot adera, atât persoane fizice, cât și persoane juridice carea au scop de a contribui la promovarea egalității de gen în Republica Moldova, a precizat Nina Lozinschi, Secretar General al Platformei pentru Egalitate de Gen.

Activitățile în curs de desfășurare ale Platformei pentru perioada iulie – octombrie 2015:

Întâlniri cu Președintele și Vicepreședinta Parlamentului, dar și cu Președintele Comisiei parlamentare a drepturilor omului și relații interetnice pentru a discuta forma în care va fi aprobat proiectului de lege nr.180 pentru modificarea și completarea unor acte legislative (pentru stabilirea cotei de gen).

Consultări cu Biroul Permanent și fracțiunile parlamentare privind cele două proiecte de lege privind cota de gen.

Dezbatere publică despre drepturile omului în Uniunea Europeană, cu accent pe tematica șansei egale între femei și bărbați.

Dezbatere publică cu comisiile parlamentare și fracțiunile parlamentare în contextul necesității stringente de revizuire a cadrului juridic care asigură egalitate de gen. Activități de advocacy cu implicarea grupurilor-țintă secundare.

Solicitare de la Ministerul Muncii Protecției Sociale și a Familiei a unui raport privind modul cum se implementează Acordul de asociere UE-RM privind egalitatea de gen.

În parteneriat cu CPD și FEE vor fi elaborate analize care vor releva procentul de femei care au obținut funcții de conducere în rezultatul alegerilor locale din 2015, particparea femeilor și a bărbaților în procesul decizional, stereotipurile de gen cu privire la participarea femeii și a bărbaților în politică.

Alte surse la acest subiect: Diez

Moldova

Radiochișinău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *