Rezoluția protestului din 13 septembrie: Consiliul MAN îndeamnă la grevă generală și nesupunere civică

În condițiile în care actuala guvernare a dat dovadă că nu își dorește să îndeplinească niciuna dintre revendicările protestului din 6 septembrie, Consiliul Marii Adunări Naționale (CMAN) ar putea îndemna populația la grevă generală și nesupunere civică.

O prevedere în acest sens a fost votată în cadrul protestului de duminică, 13 septembrie, de zeci de mii de manifestanți, în mod unanim.

„În condițiile neexecutării etapizate de către guvernarea actuală a revendicărilor populare, împuternicim Consiliul Marii Adunări Naţionale să facă un Apel privind declanşarea unei Greve Generale și a altor acțiuni de nesupunere civică”, se arată în una dintre prevederile rezoluției votate în cadrul protestului.

De asemenea, CMAN, format din membrii Platformei Civice Demnitate și Adevăr și reprezentanții segmentelor sociale va „purcede la edificarea unei mişcări politice de alternativă și a unei liste nominale a unui guvern de încredere populară care să utilizeze instrumentariul specific luptei politice pentru realizarea năzuinţelor poporului Republicii Moldovei exprimate şi aprobate de Marea Adunarea Naţională.

Totodată, în rezoluție se dau asigurări că „Platforma Civică Demnitate şi Adevăr va rămîne în continuare o entitate neafiliată politic, având menirea să lupte pentru o guvernare transparentă, democratică şi neadmiterea lunecării spre oligarhizare şi corupţie, respectându-se, în același timp, dreptul fiecărui membru la libera alegere”.
Redăm mai jos rezoluția votată în cadrul mitingului din 13 septembrie.

La 6 septembrie 2015 a avut loc Marea Adunare Națională, în cadrul căreia ne-am revendicat ţara înapoi din captivitatea oligarhiei criminale, responsabilă de furtul de miliarde din sistemul financiar-bancar al țării.

Lipsa de reacţie adecvată a guvernaţilor și sfidarea revendicărilor noastre legitime, s-au soldat cu apariţia ORASULUI DEMNITATII ȘI ADEVĂRULUI din Piața Marii Adunări Naționale, ca simbol al rezistenţei şi determinării noastre de a elibera ţara de oligarhia coruptă.

Refuzul guvernanților de a îndeplini revendicările legitime ale cetățenilor, inclusiv cele cu caracter social-economic, desecretizarea corespondenţei şefului statului cu Guvernul şi alte instituții de stat, constituie confirmarea în plus a incapacităţii instituţiilor statului capturat de a asigura populației un trai decent şi securitatea națională a Republicii Moldova, inclusiv cea economico-financiară.
Paralizia totală a instituţiilor statului capturat determină imperativ necesitatea alegerii directe a şefului statului ca soluţie iminentă pentru scoaterea preşedinţiei din captivitatea partidelor corupte.

Dialogul constant cu ambasadorii partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, aportul semnificativ al cărora contribuie la menţinerea balanţei bugetare, confirmă justețea revendicărilor noastre, inclusiv a celei privind modificarea politicilor de finanțare, având în vedere furturile în proporţii coonsiderabile comise de guvernaţii corupţi ai Republicii Moldova.

Această stare de fapt necesită o revizuire fundamentală, astfel încât contribuţiile dezinteresate ale partenerilor de dezvoltare să poată fi utilizate pentru modernizarea Republicii Moldova pe măsura scoaterii acesteia din captivitatea oligarhiei criminale.
În caz contrar, suportul popular pentru vectorul integrării europene va scădea în continuare, aşa cum s-a întâmplat în ultimii 6 ani, când acesta s-a prăbușit de la 73% la 37%, fiind speculată susţinerea partenerilor de dezvoltarea pentru o guvernare oligarhică şi coruptă.

Convinși că revendicările cetățenilor sunt legitime, nu vom renunța la implementarea consecventă a acestora în vederea scoaterii ţării din captivitate, ca obiectiv final, alegerile anticipate constituind mijlocul constituțional în atingerea acestuia.
Astfel, în condiții de criză fără precedent, noi, participanții la mitingul de protest din 13 septembrie 2015:
Acordăm vot de blam guvernarii oligarhico-criminale a Republicii Moldova.

Asumarea de către guvernanți a responsabilității pentru consecințele lunecării ţării în hăul colapsului economic.
Îndeplinirea etapizată a revendicărilor Proclamației Marii Adunări Naționale din 6 septembrie 2015, culminând cu organizarea alegerilor anticipate libere si democratice, în condiţii echitabile pentru toţi concurenţii electorali.

Diversificarea și amplificarea acțiunilor de protest, inclusiv prin organizarea pichetelor și a marșurilor de protest.
În condițiile neexecutării etapizate de către guvernarea actuală a revendicărilor populare, împuternicim Consiliul Marii Adunări Naţionale să facă un Apel privind declanşarea unei Greve Generale și a altor acțiuni de nesupunere civică.
Cerem Consiliului Marii Adunări Naţionale să purceadă la edificarea unei mişcări politice de alternativă și a unei liste nominale a unui guvern de încredere populară care să utilizeze instrumentariul specific luptei politice pentru realizarea năzuinţelor poporului Republicii Moldovei exprimate şi aprobate de Marea Adunarea Naţională.

Programul noii mişcării politice și a garniturii de guvernare va avea la bază realizarea revendicărilor Proclamației Marii Adunări Naționale din 6 septembrie 2015, precum și demararea procesului de investigare și tragere la răspundere penală a uzurpatorilor puterii de stat, a beneficiarilor furtului de miliarde și a recuperării prejudiciilor cauzate.

Noua mişcare politică și Garnitura de guvernare emanate de Marea Adunare Naţională, vor fi selectate pe baza principiilor de integritate, professionalism și transparență, elaborate şi testate de proiecte de genul “Moldova curată”,” Parlamentul curat” şi de către presa liberă, care şi-a probat profesionalismul.

Platforma Civică Demnitate şi Adevăr va rămîne în continuare o entitate neafiliată politic, având menirea să lupte pentru o guvernare transparentă, democratică şi neadmiterea lunecării spre oligarhizare şi corupţie, respectându-se, în același timp, dreptul fiecărui membru la libera alegere.

13 septembrie 2015
Chișinău
Piața Marii Adunări Naționale
(4 accesari)

Sursa: „Glasul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *