Retrospectiva săptămânii politice
În dialog cu Antonița Fonari și Arcadie Barbăroşie.
Învestirea noului guvern şi protestele celor care contestă actuala majoritate parlamentară au provocat multă dezamăgire şi emoţii necontrolate, sugerează secretarul general al Consiliului organizațiilor neguvernamentale Antoniţa Fonari. Practica ședințelor la miez de noapte a produs un gust amar şi pentru reprezentanții societății civile, mai spune Fonari, precizând că în timp ce se afla în dialog cu staful premierului Pavel Filip şi când se lucra la definitivarea programului de guvernare a aflat că această echipă a mers în parlament pentru a cere votul de învestitură.
„A fost în primul rând o săptămână de provocare pentru mine, pentru că atunci când oameni sunt duşi la o anumită limită, când răbdarea lor a fost mult timp încercată, când au fost mințiți de foarte multe ori, oamenii nu mai au capacitatea să analizeze foarte bine situaţia, nu mai cred, sunt disperaţi”.
Europa Liberă: Ce ar trebui să facă Guvernul Filip pentru a liniști sau pentru a reduce din furia care există în stradă?
„Trebuie să vedem cu câţi oameni în etate intrăm în iarnă şi cu câţi vom ieşi, pentru că cei tineri dacă nu vor fi la primăvară aici mulţi dintre ei vor pleca să lucreze la negru, ceea ce este grad, dar este şi mai grav că foarte mulţi oameni nu ies din iarnă, pentru că n-au cu ce-şi plăti căldura, electricitatea, economisesc foarte mult pe mâncare, pe medicamente. Şi atunci acest guvern trebuie să stabilizeze preturile şi să găsească o modalitate să compenseze familiilor afectate”.
De asemenea, mai spune activista Antoniţa Fonari noul guvern trebuie să ia măsuri în toate cazurile de răbufnire de violenţă. Chiar şi în momentul când oamenii sunt disperaţi nu au dreptul să lovească deputaţi sau alte persoane care au opţiuni politice diferite, zice secretarul general al Consiliului organizațiilor neguvernamentale.
Directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice Arcadie Barbăroşie admite că startul guvernării echipei lui Pavel Filip şi condiţiile de activitate vor fi mult mai dificile decât acum un an. Deocamdată, e dificil de spus dacă învestirea noului guvern înseamnă şi un deznodământ al crizei politice.
Paralel, admite Arcadie Barbăroşie, protestatarii ar putea avea cerinţe mult mai structurate, de exemplu să ceară demisii concrete sau să facă presiuni ca să aibă acces mai larg la posturile publice radio şi televiziune.
Sursa: europalibera.org