Reprezentanții societății civile solicită partidelor politice angajamente,pentru incluziunea socială a celor cu dizabilități

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte și Asociația Keystone Human Services International Moldova au solicitat din partea partidelor politice angajamente concrete, privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, anunță Politik.md.

Aceștia au cerut includerea persoanelor cu dizabilități pe listele electorale ale partidelor politice și desfășurarea ședințelor consiliilor locale în spații accesibile, în așa fel încât și persoanele cu dizabilități să poată participa la acestea. De asemenea, ei au propus organizarea ședințelor comune dintre societate civilă și Comisia parlamentară Protecţie socială, sănătate şi familie, în vederea sensibilizării și informării parlamentarilor privind situația persoanelor cu dizabilități.

În acest sens, a fost lansată o Cartă de Principii și Angajamente în domeniul dizabilității, care include un șir de recomandări pentru partide, de care să țină cont și să le includă în platforma lor electorală. Carta include aspecte ce țin de: legislație, accesibilitate, dezinstituționalizare și servicii sociale, educație, muncă, sănătate, statistici, dialog cu societatea civilă.

Astfel, reprezentanții societății civile și-au dorit să sensibilizeze politicienii și organizațiile social-politice cu privire la necesitățile și drepturile persoanelor cu dizabilități, precum și au solicitat concurenților electorali asumarea acestor angajamente.

Reprezentanții societății civile le-au vorbit reprezentanților partidelor despre problemele, cu care se confruntă cele aproximativ 184 de mii de persoane cu dizabilități din Republica Moldova, și au propus soluții la aceste probleme.

Din 22 partide politice invitate la masa rotundă au dat curs invitației 8, și anume: Partidul Liberal, Partidul Comunist Reformator, Partidul Social Democrat, Partidul „Democrația Acasă”, Partidul „Forța Poporului”, Partidul „Mișcarea Populară Antimafie”, Partidul „Renaștere”, Partidul Verde Ecologist. Reprezentanții partidelor au declarat că sunt interesați de recomandările formulate de societatea civilă în Cartă și le vor lua în considerare în elaborarea platformelor electorale.

Carta a fost elaborată cu eforturile conjugate ale organizațiilor societății civile, cu implicarea persoanelor cu dizabilități locomotorii, de vedere, de auz și intelectuale. Documentul a fost subsemnat de 51 de organizații ale societății civile. Keystone Moldova va monitoriza în ce măsură recomandările formulate în Cartă au fost asumate de către partidele politice și incluse în platformele lor electorale, iar rezultatele monitorizării vor fi anunțate public.

Evenimentul a fost organizat de către Asociația Keystone Human Services International Moldova și Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte, cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

Sursa: http://politik.md/articles/social/reprezentantii-societatii-civile-solicita-partidelor-politice-angajamentepentru-incluziunea-sociala-a-celor-cu-dizabilitati/28130/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *