Quo vadis, ONG-urile din R. Moldova? Reflecții de după Forumul ONG

La acest sfârșit de săptămână vă invit să lecturați impresiile despre Forumul ONG, ediția a VII-a, ale Liubei Ceban, Vice-Președinta Consiliului ONG. 

„Am participat la Forum ONG,  organizat de Consiliu ONG (www.consiliuong.md), pe care l-am prins din mers, doar datorită planurilor schimbate pe ultima sută de metri. Și nu mi-a părut rău.

A fost un eveniment plin de ateliere interesante, constructive, cu participanți și vorbitori pe măsură, în care s-au pus în discuție instrumente utile pentru ONG-uri, precum transparența proceselor decizionale în țară, ca și cadru de comunicare cu societatea civilă, o normă necesară unei democrații autentice, asigurată și de către legislația R. Moldova. S-a discutat și susținerea activității ONG-urilor din Bugetul de Stat prin Legea celor 2 %, cît și de către cetățeni, finanțarea serviciilor ONG și alte subiecte înteresante.
Consider că discuțiile au fost foarte utile și cel puțin eu voi beneficia de ele în activitatea mea și a Asociației Obștești ”Altruism”. Am depus candidatura mea la poziția de membru al Consiliului ONG și am fost votată ca și membru, fapt, pentru care mulțumesc celor, care ne-au votat. Sper să pot să contribui cu ce știu și cu capacitățile mele spre consolidarea sectorului ONG în R. Moldova. 

Dar înțeleg că nu va fi simplu.  Cred că sectorul ONG în r. Moldova se află într-o criză profundă și cere reanimare. Și în primul rînd, reaminare la capitolul culturii și eticii în activitate. Deși nu doar ONG-urile privește acest lucru, voi puncta cîteva lucruri:

  • În primul rînd, se cere clarificare la nivel de termeni. Se cere o diferențiere clară  dintre societate civilă și ONG-uri. Această diferență nu este reflectată aproape nicăieri, ceea ce totuși lasă loc pentru confuzie, care nu cred că nu periclitează activitatea și Consiliului ONG, dar și crează neînțelegeri în mass- media, în societate, etc. Nu mai spun de faptul că diminuează spiritul civic și așa abia pîlpîind al cetățenilor.
  • În al doilea rînd, eu văd o mare problemă de atitudine față de beneficiarii serviciilor ONG. Activitatea ONG-urilor deseori are focusul asupra faptului că ele fac ceva, beneficiarii și schimbările, transformările adevărate  ca focus rămînînd în umbră. Atitudinea față de beneficiari deseori, ca și în business autohton față de clienți, este ca și un rău necesar pentru obținerea venitului.
  • În al treilea rînd, abilitatea de a construi parteneriate se limitează strict la unele cercuri, devine foarte tehnică, se învîrte în jurul cîștigării granturilor și interese de tipul ”ce pot să am de la tine?”, în loc de a pune întrebarea ”cum împreună putem schimba ceva?” Să nu spun și de faptul că autoritățile de toate nivelele au aceeași atitudine față de ONG-uri. E o chestie etică, pe care ușor o putem vuala cu discursuri aprinse, dar care se percepe bine de către beneficiari.
  • În al patrulea rînd, politizarea și polarizarea pe partide crează o cultură de inabilitate de a prieteni a ONG-urilor cu reprezentanții puterii, indiferent de culoare politică, ceea ce lovește în consolidarea societății, aceasta din urmă fiind vocația nescrisă, dar directă a ONG-urilor. Nu zic că și a politicienilor. Despre altceva e articolul. Este deranjant cînd politicienii vin la evenimente, le susțin doar pentru promovarea lor, dar nu pentru cauza, pentru care acestea pledează. Dacă le-ar interesa cauza, cred că nu ar urmări culoarea altor invitați, prezenți la eveniment. E și asta un fel de scindare, care lovește în umanul din noi.
  • În al cincilea rînd, nu se lucrează la dezvoltarea instituțională, lipsesc aproape cu desăvîrșire inovațiile sociale, spațiul pentru crearea lor, imaginea privind ONG-urile din Moldova doar fac ”coffe-break-uri , devenind anecdotală.

Cît privește activitatea Forumului ONG și a Consiliului ONG, eu aș propune ca să fie diferențiată activitatea legată de consolidare a societății civile în general, de activitatea de consolidare ONG. Iar avînd în vedere că a apărut și Consiliul Național de Participare, este clar cazul să fie diferențiate clar funcțiile Consiliului ONG de funcțiile acestui organ.”

Continuare vedeți pe Blogul Liubei Ceban 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *