Protest la Parlament: Fumatul scurtează mandatul

Parlamentului i se cere să adopte în lectură finală pachetul de legi pentru combaterea fumatului. Zeci de persoane au protestat paşnic în faţa sediului Parlamentului, joi, 17 iulie, cu lozinca: „Fumatul scurtează mandatul” şi au remarcat că, dacă actuala guvernare nu-şi îndeplineşte promisiunea de a adopta pachetul de legi anti-tutun, are şanse tot mai mici de a câştiga la viitoarele alegeri, transmite IPN.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare (CNP), Sergiu Ostaf, a remarcat, în cadrul protestului, că tutunul are efecte nocive asupra oamenilor, iar guvernării i se cere să interzică fumatul în spaţiul public. „S-a demonstrat că nu pot fi separate două încăperi în aşa mod încât să nu pătrundă fumul de ţigară din una în alta. Iar fiecare zi de întârziere ne costă o mie de vieţi”, a subliniat reprezentantul societăţii civile.

Sergiu Ostaf a adăugat că adolescenţii sunt cei mai expuşi pericolului de a începe fumatul foarte devreme. Iar un grup din câţiva copii au mers spre intrarea în sediul Parlamentului ca să le înmâneze deputaţilor doleanţele lor de a nu fi expuşi fumului de ţigară. „Au rămas doar 2 zile până la sfârşitul acestei sesiuni. Cerem îndeplinirea angajamentelor. Aceste modificări legislative vor impune restricţii companiilor mari care plătesc accize mici, dar provoacă probleme mari pentru ţară”, a adăugat Sergiu Ostaf.

La protest s-a mai remarcat că anual circa 6500 de moldoveni mor din cauza bolilor asociate cu fumatul. Statul cheltuieşte circa un miliard de lei pentru tratarea bolilor provocate de fumat, iar economia pierde 3,5 miliarde de lei din cauza că persoanele apte de muncă mor sau îşi pierd capacitatea de a lucra din cauza bolilor provocate de fumat.

Acţiunea în susţinerea votării finale a pachetului de legi anti-tutun face parte din campania lansată de societatea civilă: „Numărătoarea inversă a angajamentelor nerealizate ale guvernării 7 zile – 7 priorităţi”.

Sursa: http://www.ipn.md/ro/stiri-locale/63240

Alte știri la același subiect: http://unimedia.info/stiri/video-Mati-antifumat-pentru-deputai-79551.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

http://www.timpul.md/articol/protest-original-la-parlament-fumatul-scurteaza-mandatul-61444.html

http://ziarulnational.md/reportaj-foto-protest-la-pachet-in-fata-parlamentului/

http://www.e-stireazilei.ro/stire.aspx?id=14124145&titlu=Protest-la-Parlament-Fumatul-scurteaza-mandatul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *