Protest în fața Procuraturii Generale

„Nu mai persecutaţi activiştii pentru drepturile omului!”, „Respectaţi protestele paşnice!” – acestea sunt doar câteva dintre lozincile scandate  de către un grup de activişti în faţa Procuraturii Generale.

Manifestanţii susţin că astfel îşi doresc să se solidarizeze cu alţi activişti, jurnaliştii şi avocaţii, cărora, potrivit lor, procurorii le-au fabricat dosare în încercarea de a-i intimida.

Membrii Asociaţiei Hyde Park, organizatorii protestului, au comunicat că în 2015, presiunea procurorilor s-a simţit cel mai bine prin condamnările activistului civic Anatol Mătăsaru, a actorului Sergiu Voloc, prin amendarea şi hărţuirea jurnaliştilor Oleg şi Ghenadie Brega, a activistei Domnica Cemortan, dar şi a avocatului Vitalie Ţaulean.

Activistul Oleg Brega a spus că în opinia sa, Procuratura este folosită ca un instrument de răfuială cu jurnaliştii şi cu activiştii civici incomozi. Acesta a menţionat că el riscă să fie arestat pentru un protest paşnic la Comrat şi încercarea de a intra într-o instanţă de judecată, iar fratele său, Ghenadie, a fost amendat pentru mai multe reportaje pe care le-a făcut. „Considerăm că regimul încearcă să ne intimideze cam ca pe timpul lui Voronin. De aceea am decis să ne solidarizăm cu Anatol Mătăsaru care a fost condamnat cu suspendare, cu Sergiu Voloc – condamnat cu suspendare, cu Domnica Cemortan care abia azi a scăpat de o amendă, dar mai are câteva dosare contravenţionale şi risca chiar un dosar penal”, a spus Oleg Brega.

Activiştii subliniază că libertatea la exprimare este un drept fundamental şi pentru aceasta nu trebuie să existe nici amenzi, nici condamnări cu închisoare, iar cei care încalcă aceste drepturi să fie traşi la răspundere. „Nu vrem procuratură politică!”, „Nu mai vrem dosare la comandă!”, „Criminalilor, aţi uitat de oameni!” şi „Fabrică de dosare!”, au mai scandat protestatarii.

Potrivit organizatorilor protestului, Sergiu Voloc a fost condamnat la 4 ani de detenţie cu suspendare pentru un protest. Anatol Mătasaru a primit 2 ani de detenţie cu suspendare pentru protest, iar Oleg Brega are mai multe amenzi şi riscă arest pentru filmări şi proteste. Totodată, Vitalie Ţaulean este anchetat pentru că şi-a făcut meseria, Domnica Cemortan a fost amendată pentru protest, iar Ghenadie Brega a primit mai multe amenzi pentru reportajele făcute.

Sursa: evzmd.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *