Proiectul „antifumat”, aprobat de comisia de specialitate a Parlamentului

Proiectul de lege transmis de Guvern Parlamentului la 5 februarie a fost avizat miercuri în cadrul ședinţei Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie. Acesta urmează să modifice 3 acte legislative: Legea cu privire la publicitate, Legea cu Privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, dar și Legea cu privire la tutun si articolele din tutun, informează UNIMEDIA.

Reprezentantul Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate, Ghenadie Țurcanu a declarat că de 5 luni proiectul se prăfuiește prin sertare.

Membrii comisiei parlamentare au votat unanim pentru ca proiectul de lege să fie pus în discuție în cadrul ședinței Parlamentului. „Noi ca membri ai societății civile vrem să știm ce modificări vor să facă deputații la acest proiect. Ne interesează în primul rând ca proiectul să nu fie trunchiat, să nu fie slăbită eficiența de control a tutunului”, a mai declarat Țurcanu.

Secretarul general al Consiliului ONG, Antoniţa Fonari a declarat următoarele: „Atunci când spunem societatea civilă nu spunem doar cea organizată, dar și patronii de localuri de alimentație publică în care se fumează și care sunt gata să strângă semnături pentru ca să ceară ca în locurile publice și restaurante să nu se mai fumeze. […] Dacă și bussines-ul ne susține, sigur că am vrea să vedem că ne susține și Parlamentul Republicii Moldova și votează proiectele de lege care au venit de la Guvern, de la colegii lor”, a conchis Antonița Fonari.

Contactat de UNIMEDIA, Vladimir Hotineanu, președintele aomisiei parlamentare a declarat că este un proces normal. ”Sunt co-rapoarte de la 4 comisii. Poate să fie și un an. Pentru lectura a doua avem mai multe amendamente pentru înbunătățirea proiectului. Proiectul nu trebuie să fie dur, el trebuie să fie în folosul cetățenilor”, a declarat Hotineanu.

Amintim că pe 17 decembrie, Executivul a aprobat o serie de amendamente la Legea cu privire la tutun şi articolele de tutun dar şi la Codul Contravenţional. Potrivit autorilor proiectului, publicitatea la produsele din tutun urmează să fie interzise la radio şi televiziune, în cinematografe sau pe internet. În lege au fost incluse și sancțiuni mai dure pentru fumatul în locurile publice închise şi semi-închise, la locurile de muncă, în mijloacele de transport, în spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare şi de învăţământ.

Sursa: www.unimedia.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *