Programul Civita a ajutat 40 de femei să se implice activ în viaţa comunitară
40 de femei din Republica Moldova, din diferite localităţi, au avut parte de consultanţă, dar şi de sprijin financiar pentru implicarea activă în viaţa comunitară şi rezolvarea a diferite probleme din localitate. Femeile au fost, timp de un an, beneficiare ale programului Civita, un program de liderism inovator derulat de către Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD), în parteneriat cu Fundaţia Soros-Moldova.
Alexei Buzu, directorul executiv al CPD, a comunicat sâmbătă, 15 noiembrie, la conferinţa de prezentare a rezultatelor programului, că ideea a apărut în 2011, după alegerile locale, când s-a constat că au fost alese 166 de femei primari, nu cu mult mai multe decât la alegerile anterioare. Un studiu a arătat că doar 6% dintre femei cunosc câte ceva despre bugetul localităţii sau despre luarea deciziilor importante.
Alexei Buzu a spus că prin implementarea programului Civita, unic de acest fel pentru Moldova, s-a urmărit şi scopul de a majora numărul de femei implicate în viaţa comunitară, în luarea deciziilor, şi care să fie alese în funcţiile de primar la alegerile locale din 2015.
Programul Civita este parte a proiectului „Abilitarea femeilor din localităţile rurale”, care este sprijinit financiar de către Fundaţia Soros-Moldova şi Guvernul Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chişinău, Ingrid Tersman, prezentă la eveniment, a declarat că este important ca femeile, în special cele din mediul rural, să se solidarizeze, deoarece astfel vor putea să se implice mai mult în viaţa comunităţii şi în viaţa politică. Guvernul Suediei în următorii ani va intensifica susţinerea pentru proiectele şi iniţiativele menite să promoveze egalitatea de gen şi să încurajeze participarea femeilor la luarea deciziilor.
Svetlana Budiştean din satul Varniţa, raionul Anenii Noi, una dintre cele 40 de beneficiare, a comunicat că în localitatea sa nu a existat niciodată o gunoişte autorizată, iar oamenii aruncau deşeurile haotic prin fâşiile forestiere sau pe malul râului Nistru. Femeia a reuşit să mobilizeze locuitorii, dar şi autorităţile publice locale. Programul Civita a oferit peste 2 mii de dolari, bani utilizaţi pentru construcţia unei platforme din beton, instalarea unui gard şi procurarea a 4 containere, iar acum deşeurile sunt colectate organizat şi nu mai există riscul de a polua mediul înconjurător.
Femeile care au beneficiat de programul Civita au fost ajutate să-şi dezvolte abilităţile de lider. Programul a ajutat la elaborarea şi implementarea iniţiativelor comunitare în baza cărora au fost obţinute granturi în sumă de peste 2 milioane de dolari pentru fiecare proiect. Femeile au implementat proiecte în diferite domenii, precum construcţia terenurilor de joacă şi agrement, reparaţia drumului până la grădiniţă, deschiderea unei şcoli de artă şi altele.