Proces verbal al ședinței din 23.02.2015 al Consiliului ONG și al Președintelui Parlamentului Republicii Moldova
Proces verbal al ședinței din 23.02.2015
al Consiliului ONG și al Președintelui Parlamentului Republicii Moldova
Locaţie: Reședința Președintelui Parlamentului, Str. Sfatul Țării, 49
Data: 23.02.2015
Durata: 16:00 – 18:00
Participanţi din partea Președintelui Parlamentului:
- Andrian CANDU, Președintele Parlamentului
- Ala POPESCU, Secretar General al Parlamentului
- Daria BUTNARI, Consielira Președintelui Parlamentului
- Mihaela IACHIMOVICI, Consiliera Președintelui Parlamentului
- Irina SEREBREANSCHI, Direcția generală informațional-analitică
Participanţi din partea organizaţiilor membre ale Consiliului ONG și CNP:
- Ecaterina MARDAROVICI, Președintă a Consiliului ONG; Directoare Executivă, Clubului Politic al Femeilor50/50
- Ghenadie ȚURCANU, Vice-președinte al Consiliului ONG; Coordonator Programe, Centrul PAS
- Antonița FONARI, Secretar General al Consiliului ONG; Vicepreședinta Consiliul Național de Participare
- Alexei BUZU,Membru al Consiliului ONG; Director Executiv, Centrul ”Parteneriat pentru Dezvoltare”
- Iuliana CANTARAGIU, Membră a Consiliului ONG; Expertă Proiecte, Centrul Național de Mediu
- Serghei NEICOVCEN, Membru al Consiliului ONG; Director Executiv, Centrul „Contact”
- Larisa CELAN,Membră a Consiliului ONG; Vicepreşedintă, ”Societatea orbilor din Moldova”
- Alina FRĂSÎNEAC,Secretar al Consiliului ONG
- Sergiu OSTAF, Președinte, Consiliul Național de Participare; Director Executiv, CReDO
- Lilia RUSU, Consiliul Național de Participare; AO Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic
- Arcadie BARBĂROȘIE, Consiliul Național de Participare; Director Executiv, Institutului de Politici Publice
S-A DISCUTAT și S-A DECIS:
- Cuvânt de bun venit.
Președintele Parlamentului, domnul Adrian Candu și-a exprimat dorința de a avea un dialog intens și productiv, astfel ca membrii Consiliului ONG și Președintele / Vicepreședinta Parlamentului să comunice fără rezerve, iar atunci când este cazul să primească lecții din experința acumulată în diferite domenii de activitate din care fac parte membrii Consiliului ONG, “deoarece expertiza de care dați dovadă este binevenită pentru Parlament”. Domnul Candu a menționat deasemenea că știe despre colaborarea anterioară destul de productivă a Consiliului ONG cu Președintele Parlamentului / Vicepreședinta Parlamentului și Comisiile Parlamentare și și-a arătat disponibilitatea să se implice personal în activitățile următoare chiar dacă de acest segment va fi în continuare responsabilă doamna Liliana Palihovici.
- Supervizarea de către Parlament a Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile
Doamna Ecaterina Mardarovici, președinta Consiliului Național ONG a muțumit Președintelui Parlamentului că a răspuns afirmativ cererii de a avea această întrevedere. Membrii Consiliului ONG au remarcat că, conform tradiției, odată cu numirea în funcție a unui nou Președinte al Parlamentului, i se solicită o întâlnire unde acesta este informat despre colaborarea anterioară dintre Consiliul ONG și Parlament și se stabilesc următoarele priorități de colaborare. Dumneaei a amintit că împreună cu Parlamentul precedent s-a lucrat intensiv și productiv la mai multe produse din Strategia de Dezvoltare a Societății civile, dar există un set de restanțe care trebuie cât mai urgent lichidate: antreprenoriatului social, legea privind 2%, mecanismul de implimentare a legii privind voluntariatul etc.
Doamna Iuliana Cantaragiu a relatat despre etapa actuală a punerii în aplicare a legii 2% și a reiterat necesitatea votării ei în lectura a II-a, deasemenea de stabilit clar mecanismul ei de implimentare pentru a diviza din start asociațiile obștești și instituțiile de cult religios și a evita discriminarea.
Domnul Președinte al Parlamentului a menționat că își amintește despre dezbaterea din Guvern la care a paticipat și Antonița Foinari, și că este de-acord ca bisericile să-și demonstreze utilitatea publică.
Domnul Arcadie Barbăroșie a precizat că bisericile demonstrează doar inutilitate publică deoarece nu plătesc impozite.
Doamna Antonița Fonari a explicat că bisericlei de diferite culte religioase au deschise asociații obștești care prestează servicii sociale importante. Astfel, bisericile, prin intermediul asiciatiilor lor obstesti, se pot regăsi în continuare în acestă lege.
S-a decis că toate subiectele discutate se vor regăsi în raportul de implimentare a Strategiei de dezvoltare a Societății civile, care va fi prezentat în următoarea lună în versiunea Consiliului ONG, iar versiunea Guvernului va fi solicitată în cel mai apropiat timp de Președintele Parlamentului.
- Conferința anuală de monitorizare a îndeplinirii prevederilor Concepției de colaborare dintre Parlament și Societatea Civilă, care are loc tradițional la începutul fiecărui an
Doamna Antonița Fonari a reamintit despre importanța organizării conferinței dar și formatul ei – pentru că la ultimele ediții s-a ajuns la obiectivele propuse de Consiliul Național ONG, când participă și se implică membrii comisiilor parlamentare, miniștri, viceminiștri dar și mai multe ONG-uri din diverse domenii de activitate.
Unul din subiectele cheie pe agendă va fi Strategia de Dezvoltare a Societății Civile – raport pe marginea Strategiei actuale și un Plan de elaborare a următoarei strategii. Un alt subiect îl va constitui cele 7 priorități ce țin de colaborarea guvernării cu Societatea civilă*.
În acest context, membrii Consiliului ONG/CNP au relatat despre realizările/restanțele pentru unele dintre priorități.
Domnul Alexei Buzu a menționat că în camapania electorală din noiembrie 2014 majoritatea partidelor au subraportat cheltuielile făcute, deaceea este nevoie de urgență să fie aprobată legea despre finanțarea partidelor, mai ales în contextual alegerilor locale din acest an.
Doamna Ecaterina Mardarovici a menționat că una dintre urgențe este votarea în lectura a II-a a legii privind cota de gen, menționând că în campania electorală trecută partidele au promis acest lucru în programele lor.
Domnul Arcadie Barbăroșie a opinat despre definitivarea legislativă în ceea ce privește imunitatea contravențională dar și despre necesitatea modificării Codului audiovizualului. În acest context, doamna Doamna Ecaterina Mardarovici a sugerat să fie mai multe emisiuni de dezbateri unde să fie definită o poziție comună, ca stat, în legătură cu evenimentele care se întîmplă în Ucraina.
Domnul Sergiu Neicovcen a reiterat despre importanța implicării în procesul de consultări a socitetății civile din UTA Găgăuzia.
Doamna Larisa Celan a vorbit problemele pe care le întâmpină persoanele cu dezabilități și a primit asigurări că Parlamentul va supraveghe procesul de accesibilitate a persoanelor cu dezabilități în clădiri publice, dat fiind și experiența mai nouă pe care o are guvernarea decând unul din miniștri este în scaunul cu rotile.
Doamna Antonița Fonari a opinat despre posibilitatea comasării radioului național și a televiziunii într-un singur edificiu iar clădirea eliberată să fie pus în gestiunea statului.
Domnul Adrian Candu a data asigurări că proiectele începute, despre care s-a menționat vor fi susținute și în continuare de Parlament .
S-a decis ca conferința din acest an s-a propus să fie organizată la sfărșitul lunii martie.
- Comunicarea dintre comisiile parlamentare şi societatea civilă.
Domnul Sergiu Ostaf a reliefat mai multe carențe, mai mult de ordin tehnic, care fac dificilă comunicarea dintre Parlament și Societatea civilă. S-a propus de postat toate tabelele de divergențe ca să fie clar ce anume s-a modificat în proiectul de lege. Agendele ședințelor trebuie publicate cu 2, 3 zile înainte.
Domnul Andrian Candu a propus ca secretariatul Parlamentului să expedieze direct pe mail Consiliului ONG agendele ședințelor.
Doamna Antonița Fonari a relatat despre faptul că legile ieșite din Guvern pentru a fi aprobate în ședințele Parlamentului, nu-și păstrează numărul inițial(numărul proiectului de lege), dar în Parlament primesc un alt număr de ordin(numărul documentului de intrare), ceea ce produce confuzii în găsirea lor.
S-a propus ca proiectele de legi discutate în Parlament să păstreze numărul cu care au circulat prin Guvern și cu acel număr sunt recunoscute de părțile interesate.
Pentru că în Parlament se discută proiectele de legi după numărul de intrare, părților interesate le vine foarte greu să urmărească evoluția lor, mai ales când proiectele de legi se votează foarte rapid și aproape de miezul nopții.
S-a decis ca proiectele de legi, chiar și atunci când trec prin Parlament și primesc un număr de ordine, să păstreze în paranteze numărul inițial primit în Guvern.
Președintele Parlamentului, a menționat că în prezent sunt examinate o serie de propuneri menite să sporească gradul de transparență a Legislativului și de deschidere față de cetățeni. Este vorba de implementarea unei rețele Intranet a Parlamentului, utilizarea serviciilor de e-guvernare și crearea unei televiziuni a Parlamentului. Aceasta urmează să transmită în direct ședințele plenare, ale Biroului permanent și ale comisiilor permanente, ale grupurilor de lucru și comisiilor de anchetă, declarațiile de presă ale deputaților. Toate aceste lucruri se vor pune în aplicare după ce va avea loc un audit de E-guvernare.
Domnul Sergiu Ostaf a propus ca să fie elaborată online o fișă a proiectelor de lege unde să-și poată exprima opiniile sau sugestiile persoanele autorizate și interesate de subiect.
S-a decis ca domnul Sergiu Ostaf va fi responsabil din partea Consiliul ONG/CNP să asigure comunicarea părților și să definitiveze propunerile societății civile pentru a definitiva un caiet de sarcini pentru persoanele care vor elabora programul informațional care va asigura mai multă transparență, comunicare cu cetățenii. Domnul Ostaf va fi responsabil ca Consiliul ONG/CNP să vină cu propuneri pentru elaborarea regulamentului de funcționare a Parlamentului și a veni cu contribuții pentru transparență, deschiderea către părțile interesate, participarea la ședințele comisiilor.
- Concluzii
Domnul Ghenadie Țurcanu, la fel ca și Domnul Arcadie Barbăroșie, a amintit că în campania electorală mai mulți membri ai societății civile active au venit cu un mesaj de susținere pentru liderii politici pro-europeni, Consiliul ONG/CNP se consideră în drept să ceară responsabilitatea pentru sprijinul și votul oferit.
S-a reiterat importanța menținerii cursului european, și îmbunătățirea comunicării dintre comisiile parlamentare și societatea civilă, iar președintele Parlamentului a confirmat aceasta. De asemenea , Ghenadie Țurcanu a invocat necesitatea contractării interferenței industriei tutunului în procesul adoptării pachetului de legi privind controlul tutunului în a doua lectură în Parlament.
S-a decis ca ședințele CN ONG și parlament să se desfășoare trimestrial .
*Notă : Cele 7 priorități ale Sociteții civile în raport cu guvernarea sunt:
- Mecanismul de implementare a legii 2%
- Egalitatea gender în politică
- Pachetul de legi pentru controlul tutunului
- Consolidarea responsabilității pentru finanțe a partidelor politice
- Legea promovarea integrității în sectorul public
- Transparența privatizărilor și licitațiilor publice
- Transparența acționariat mass-media
Preşedinta ședinței Ecaterina Mardarovoci
Secretara şedinţei Alina Frasîneac