Proces verbal al ședinței din 21/01/2015, mandat VII al Consiliului Naţional al ONG-urilor din Republica Moldova

Proces verbal al ședinței din 21/01/2015, mandat VII

al Consiliului Naţional al ONG-urilor din Republica Moldova

Locaţie:  Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD)

Locația: Str.  Armenească, 13

Data: 21.01.2015

Durata: 16:00 – 18:00

Participanţi din partea organizaţiilor membre ale Consiliului ONG:

1. Antonița FONARI, Secretar General al Consiliului ONG, Directoare Executivă,

Centrul de Resurse „Tineri și Liberi”

2. Alexei BUZU,Director Executiv, Centrul ”Parteneriat pentru Dezvoltare”

3. Gheorghe ZASTAVNEȚCHI, Coordonator proiecte, Centrul „Speranţa”

4. Iuliana CANTARAGIU,Expertă Proiecte, Centrul Național de Mediu

5. Aliona VASILOVSCHI, Asistent, Centrul “Contact”

6. Larisa CELAN, Vicepreşedintă, ”Societatea orbilor din Moldova”

7. Alina FRĂSÎNEAC,Secretară a Consiliului ONG

Invitaţi la şedinţă, constituenţii:

1. Sergiu OSTAF, Director Executiv, CReDO; Președinte CNP

2. Andrei BRIGHIDIN, Director Dezvoltare, Monitorizare și Evaluare, FEE

Au lipsit:

1. Natalia CRAVCIUC, Coordonatoare proiecte, Centrul Republican Pentru Copii și Tineret ”Gutta Club”

2. Aleona CIOBANU, Coordonatoare, Asociația ”Tineri pentru dreptul la viață – Bălți”

3. Ruslan BORZIN, Coordonator, Centrul de Dezvoltare în Sănătate „AFI”

4. Ecaterina MARDAROVICI, Președintă a Consiliului ONG; Directoare Executivă, Clubului Politic al Femeilor50/50

5. Ghenadie ȚURCANU, Vice-președinte al Consiliului ONG; Coordonator Programe, Centrul PAS

 

S-A DISCUTAT și S-A DECIS:

1. Discuții despre activitățile și bugetul proiectului Consolidarea durabilității sectorului asociativ și sprijinirea procesului de integrare în Uniunea  Europeană.

Antonița Fonari a prezentat scopul proiectului finanţat de USAID, prin intermediul FHI360 (Noiembrie 2014 – Aprilie 2017),

http://www.consiliuong.md/rezumat-la-proiectul-consolidarea-durabilitatii-sectorului-asociativ-si-sprijinirea-procesului-de-integrare-in-uniunea-europeana/

Au fost discutate obiectivele, activitățile și bugetul proiectului. În baza poiectului Consolidarea durabilității sectorului asociativ și sprijinirea procesului de integrare în Uniunea Europeană, Consiliul ONG va acţiona pentru implementarea Rezolunţiei CN ONG dar şi a Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile, care expiră în 2015, şi  a pledoariei pentru o nouă Strategie. S-a discutat planul de activități a proiectului și s-a decis continuarea realizării activităților planificate în proiect, în acelaş timp cu realizarea activităţilor pentru promovarea celor 7 priorităţi. Pentru că există foarte puţini bani pentru toate acţiunile necesare, s-a decis ca

“Tineri şi Liberi” să vină la Fundaţia Est-Europeană cu un proiect de advocacy în care Consiliul ONG să continue activitatea de promovare a cotei de gen.

2. Evaluarea posibilităților de colaborare cu CRJ, pentru întâlnirea de joi, 22.01.2015, ora 10:00.

Persoanele care au declarat că pot participa la şedinţa respectivă: Catinca Mardarovici, Sergiu Ostaf, Iuliana        Cantaragiu, Andrei Brighidin, Antoniţa Fonari, Alina Frasîneac.

S-a decis de a informa repetat CRJ despre ce a realizat Consiliul ONG până la moment (Antoniţa Fonari deja a făcut acest lucru la şedinţa de lansare a proiectului CRJ, 16.01.2015) în contextul 2%.  CN ONG va organiza o şedinţă a Grupului de lucru comun cu Ministerele Finanţelor şi a Justiţiei, imediat după ce va fi format noul Guvern. Consiliul ONG şi-a asumat să finalizeze elaborarea legislaţiei până la a oferi suport instituţiilor guvernamentale în elaborarea Regulamentului de punere în aplicare a mecanismului de direcţionare a 2%. CRJ poate prelua responsabilitatea de a ajuta Guvernul şi ONG-urile doritoare să implementeze Regulamentul. Luând în consideraţie faptul că Consiliul ONG şi constituenţii săi nu văd necesară amendarea Legii Asociaţiilor Obşteşti şi cadrului de colaborare a societăţii civile cu Parlamentul – recomandarea pentru CRJ şi FHI 360 este ca proiectul CRJ să investească expertiza sa pentru definitivarea legislaţiei cu privire la antreprenoriatul social şi procurarea serviciilor sociale de la ONG-uri.

Exact când s-au stabilit detaliile despre şedinţa de la CRJ a telefonat Sorina Macrinici, CRJ, şi a anunţat că şedinţa se contramandează pentru vineri, 23 ianuarie. Pentru că nimeni dintre membrii şi constituenţii Consiliului ONG nu au putut să-şi modifice agenda, decizia a fost de a informa CRJ că echipa Consiliului ONG este disponibilă de a se întâlni pentru a crea o sinergie între activităţi: a) la una din şedinţele Consiliului ONG, după ce va fi clară componenţa Guvernului, b) cu o zi înainte de următoarea şedinţă a Grupului de lucru comun cu Ministerele Finanţelor şi a Justiţiei.

3.  Stabilirea tematicii și a invitaților la Dezbaterile pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, programate în ianuarie.

S-a decis amânarea  dezbaterilor despre Integrarea Europeană, deoarece în contextul politic actual aceasta nu ar fi de real interes, ba chiar ar trezi reacţii inverse. Aceste dezbateri (eventual 2 pe parcursul unei luni) vor fi realizate atunci când vor fi create Comisiile în cadrul Parlamentului și Guvernul.

4. Diverse

Alexei Buzu a propus ca echipa Consiliului ONG şi Biroul  CNP-ul să întocmească un act care să conțină o serie de principii pe care să le înainteze Guvernului nou ales. În   acest context, Sergiu Ostaf a opinat că asta se poate realiza o dată cu revizuirea raportului de activitate a CNP-ului, pentru a ști cu care din membri poate să existe o colaborare reală. Membrii Consiliului ONG a susținut ideea reînceperii activității CNP-ului cu o echipă nouă, mai ales în contextul actual când imaginea ONG-urilor scade, iar CNP a demonstrat utilitate. Trebuie de cerut și sprijinul donatorilor. S-a hotărât de a organiza o şedinţă cu donatorii, pentru a discuta situaţia în care se află societatea civilă organizată, probleme, soluţii, etc.

Antoniţa Fonari a informat că va participa la lansarea manualului de „Pediatrie”, la Centrul Naţional a Mamei şi Copilului, fiind invitată din partea CNP / Consiliul ONG.

Preşedintele  ședinței                                                                               Alexei Buzu

Secretara şedinţei                                                                                     Alina Frasîneac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *