Proces-verbal al ședinței din 17.05.2017
Proces Verbal al ședinței
Consiliul ONG, Mandatul VIII
Locaţie: Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD), Str. Armenească nr. 13, Mun. Chișinău Durata: 15:30 – 17:00
Membri ai Consiliului ONG prezenți la ședință:
- Antonița FONARI,Președinta Consiliului ONG; Directoare CAP
- Alexei BUZU, Director, CPD
- Dumitru BUDIANSCHI, Coordonator de Programe, Expert-Grup
- Ghenadie ȚURCANU, Coordonator de Programe, Centrul ”PAS”
- Ion BAMBULEAC, Coordonator politici de tineret, CNTM ( îl înlocuiește pe Igor CIUREA)
- Ion GUZUN, Consilier Juridic, CRJM
- Olga GORDILĂ, Coordonatoare de proiect, Fundația pentru Dezvoltare din R. Moldova
- Sergiu NEICOVCEN,Director Executiv, Centrul ”Contact”
- Andrei GAIU, Coordonator, Platforma pentru Cetățenie Activă (CAP)
S-a discutat și s-a decis:
- Procesul de revizuire a SDSC 2012 – 2015, Legea cu privire la transparența decizională și Legea cu privire la actele normative:
Ion Guzun va elabora un draft al scrisorii către Președintele Parlamentului, Andrian Candu, până joi, 25.05.2017. În cadrul acestei scrisori, Consiliul ONG va cere un răspuns de la Legislativ cu privire la etapele la care se află proiectele de lege cu privire la Transparența Decizională și cu privire la actele normative și procesul de revizuire SDSC 2012 – 2015. De asemenea, în acest demers se va cere organizarea unei ședințe cu persoanele responsabile pentru aceste procese și elaborarea unui calendar cu activitățile planificate ce țin de aceste subiecte.
- Reacția Consiliului ONG față de transparența decizională și modul în care sunt percepute ONG-urile în spațiul public:
Antonița Fonari a menționat că rolul Consiliului ONG nu este de a se expune asupra unor documente concrete în cazul cărora nu au fost respectate prevedurile de transparență decizională. Dar pentru că acest lucru se întâmplă pe domenii în care activează ONG-uri de nișă, cosidermăm important ca să atenționăm Parlamentul / Guvernul asupra nocivității fenomenului în sine. Luând în considerație că în utimul timp mai mulți colegi au protestat pentru cauze pe care noi în general le susținem dar și pentru că există și alte domenii de interes public care sunt afectate de lipsa transparenței decizionale, ar fi necesară o luare publică de atitudine prin care să ne exprimăm dezacordul față de starea respectivă. În ultimul timp mai multe ONG-uri s-au implicat în dispute publice, iar în rezultat au apărut materiale care au afectat imaginea societății civile orgnziate, respectiv, ar trebui să avem o poziție piblică cu referință la acest subiect.
Alexei Buzu a expus două modalități în care Consiliul ONG ar putea să se expună asupra acestui fenomen:
- Consiliul ONG ar putea să aibă mereu niște reacții ad-hoc. De ex. dacă Legea cu privire la schimbarea sistemului electoral a fost pusă pe agenda Parlamentului vineri, atunci luni sau marți, Consiliul ONG trebuie să vină cu niște declarații în care să condamne lipsa transparenței în acest proces.
- Consiliul ONG poate să elaboreze un document în care să fie expuse mai multe cazuri, de ex. reforma sistemului de pensii, concesionarea, amnistia fiscală etc. în care au fost încălcate prevederile Legii cu privire la transparența decizională.
S-a decis că Ion Guzun va elabora un document în care vor fi incluse exemple recente de netransparență decizională și se va indica că suntem îngrijorați de tendința de a evita procedura de transparență decizională. De asemenea, documentul trebuie să releve îngrijorarea Consiliului ONG față înrăutățirea mediului de activitate a OSC-urilor și perceperea ironată a politicienilor față de ce este societatea civilă și care este rolul acesteia.
- Oportunități de participare la evenimente internaționale:
Antonița Fonari a prezentat două scrisori primite de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene cu referință la două evenimente internaționale: Dialogul European pentru Guvernarea Internetului EuroDIG, 6 – 7 iunie 2017, Tallinn, Estonia și 2017 Young Bled Strategic Forum, 1 – 3 septembrie 2017, Bled, Slovenia. Ținând cont de faptul că evenimentul care va avea loc în Slovenia este destinat tinerilor, Președinta Consiliului ONG a propus ca cineva de la CNTM să participe la acest eveniment. După finalizarea evenimentului din Slovenia, în termen de cinci zile lucrătoare, participantul la eveniment va elabora un raport despre activitate, care va fi plasat pe site-urile Consiliului ONG și CNTM.
S-a decis că ambele scrisori vor fi plasate pe site-ul Consiliului ONG, cu scopul de a oferi posibilitatea altor constituenții ai Consiliului ONG să aplice.
- Reuniunea Platformei Societății Civile EU – Moldova:
Alexei Buzu a amintit membrilor Consiliului ONG despre reuniunea Platformei Societății Civile EU-Moldova, care va avea loc la data de 22.05.2017, în incinta Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Evenimentul va fi împărțit în trei sesiuni. La prima sesiune se vor discuta progresele privind implementarea Acordului de Asociere, a doua sesiune va aborda DCFTA, iar Expert-Grup va face o prezentare despre situația acestuia în Moldova, la a treia sesiune se va face o rezoluție care va include anumite teme sau probleme care preocupă societatea civilă. În a doua parte a zilei va avea loc Ședința Comitetului Parlamentar, iar Ion Guzun va prezenta declarația elaborată la a treia sesiune.
S-a decis ca persoanele interesate să trimită un mesaj lui Alexei Buzu cât mai repede posibil, pentru ca să fie incluse pe lista de participare și să le fie permis accesul în clădirea MAEIE.