Proces verbal al ședinței CN ONG din 26 iunie 2020

Locaţie: Skype

Durata: 10:00 – 11:00.

Participanți la ședința Consiliului ONG:

 

 • Andrei GAIU- Director, Asociația „Tinerii pentru Dreptul la Viață” (TDV) / Membru al Biroului de Administrare, CNTM;
 • Antonița FONARI- Directoare, Platforma pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului (CAP);
 • Carolina BUZDUGAN- Secretară Generală, AO „Alianța ONG-urilor Active în Domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei” (APSCF);
 • Ludmila IACHIM- Directoare, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova;
 • Oxana MIRON- Specialistă lobby și advocacy, AO „Concordia. Proiecte Sociale”;
 • Petru MACOVEI- Director, AO „Asociația Presei Independente”;
 • Tamara ADAȘAN- Directoare, AO ,,HOMECARE”.

 

 

Persoane absente:

 

 • Ilie CHIRTOACĂ- Consilier juridic, Centrul de Resurse Juridice din Moldova;
 • Serghei NEICOVCEN- Director, Centrul Contact;
 • Sergiu OSTAF- Director, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului;
 • Tatiana SAVVA- Economistă, Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

 

 

Președinta Consiliului ONG, Ludmila Iachim, a dat start lucrărilor ședinței prezentând agenda ședinței cu subiectele ordinii de zi.

S-a discutat și s-a decis:

 

 • Modificarea Regulamentului Consiliului ONG: a) Procedura de delegare a Consiliului ONG; b) Procedura de înregistrare a ședințelor Consiliului ONG.

 

Ludmila Iachim a anunțat că Ilie Chirtoacă nu poate participa din motive întemeiate la ședința Consiliului și a solicitat opinia membrilor Consiliului ONG cu privire oportunitatea dezbaterii acestui subiect în condițiile în care propunerile de modificare de document au venit de la Ilie Chirtoacă, care urma să modereze dezbaterea.

S-a decis: Revederea recomandărilor și prezentarea acestora în următoarea ședință a Consiliului ONG, cu participarea inițiatorului modificărilor – Ilie Chirtoacă.

 

 

 • Planificarea și organizarea ședințelor Consiliului ONG.

 

Mai mulți participanți la ședință au recomandat ca membrii Consiliului ONG să răspundă opțiunilor de ședință cu mai mult timp înainte de desfășurarea acesteia, precum și o recomandare pentru secretariat – de a transmite agenda cu subiectele de pe ordinea de zi cu cel puțin trei zile înainte de ședință.

Secretariatul a luat act de această recomandare și și-a asumat  responsabilitatea respectării întocmai a recomandărilor primite și a prevederilor Regulamentului Consiliului ONG.

 

 

 • Activitățile din cadrul proiectului „Implementarea Obiectivului III din SDSC și promovarea dezvoltării voluntariatului în situații de urgență”.

 

Ludmila Iachim a abordat următorul subiect de pe ordinea de zi despre care a vorbit în continuare Antonița Fonari și a explicat specificul și elementele – cheie a noțiunii și conceptului de voluntariat în contextul Proiectului discutat.

Antonița Fonari a explicat modul în care este abordat subiectul voluntariatului de către autorități și că există interesul pentru crearea Centrului Național de Voluntariat. Pe de altă parte în rezultatul unei crize politice apărute în rezultatul mișcărilor de poziție a exponenților politici în Parlament, comunicarea în vederea implementării proiectului a devenit una complicată.

S-a decis: Pentru o perioadă de 2-3 săptămâni membrii Consiliului împreună cu secretariatul va lucra la un proiect de document de poziție, unde ar fi posibil să se regăsească activitățile de interes ale Consiliului ONG în vederea implementării Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile. În perioada dată se va urmări posibilitățile de a intensifica cooperarea cu autoritățile publice și se va decide modalitatea de abordare.

 

Ședința a fost moderată de Președinta Consiliului ONG, Ludmila Iachim.

Procesul-verbal a fost elaborat de către Sergiu Godea, Secretarul Consiliului ONG.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *