Proces verbal al ședinței CN ONG din 24.01.2019

Locaţie: Sediul  AO „Concordia. Proiecte Sociale”                                            Durata: 15:00 – 16:30 

str. A.Corobceanu 13/1, mun. Chișinău

Persoane prezente la ședința Consiliului ONG:

  1. Andrei GAIU, Director, Tinerii pentru Dreptul la Viață
  2. Antonița FONARI, Director, Platforma pentru Cetățenie Activă (CAP)
  3. Tamara ADAȘAN, Director, AO HOMECARE
  4. Oxana MIRON, Specialist lobby și advocacy, AO ”Concordia. Proiecte Sociale”
  5. Sergiu NEICOVCEN, Director, Centrul Contact
  6. Ilie CHIRTOACĂ, Consilier juridic, Centrul de Resurse Juridice din Moldova
  7. Tatiana SAVVA , Economist, Centrul Analitic Independent Expert-Grup (online)
  8. Carolina BUZDUGAN, Secretar General, AO „Alianța ONG-urilor Active în Domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei” (APSCF);

Persoane care au absentat:

  1. Petru MACOVEI, Director executiv, AO ”Asociația Presei Independente”;
  2. Sergiu OSTAF – Director, Centru de Resurse pentru Drepturile Omului;
  3. Ludmila IACHIM, Manager proiecte, Asociația ,,MOTIVAȚIE”

A consemnat și a elaborat procesul-verbal: Eugen Chihai,  AO ”Concordia. Proiecte Sociale”.

S-a discutat și s-a decis:

  1. Stabilirea obiectivelor și a direcțiilor prioritare pentru activitatea Consiliului ONG pentru anul 2019

Antonița Fonari a menționat că pentru a discuta obiectivele și planurile Consiliului ONG pentru 2019, ar fi bine să avem claritate pe ce s-a realizat în anul 2018. Carolina Buzdugan a propus să se elaboreze un document draft la care toți membrii Consiliului să poată avea acces și să poată introduce informația privind acțiunile întreprinse în anul 2018 în vederea implementării Strategiei de dezvoltare a societăţii civile pentru perioada 2017-2020. Ilie Cirtoacă a propus elaborarea unui document sub formă de tabel, structurat în 3 compartimente.

S-a decis:

Se va elabora un raport de activitate care va fi structurat conform punctului B. din Rezoluția Forumului Organizațiilor Neguvernamentale, ediţia a IX-a sau conform Planului de acțiuni pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a societăţii civile pentru perioada 2017-2020.

Secretarul Consiliului ONG va elabora un document draft în Google docs și va solicita membrilor Consiliului ONG ca până la data de 05 februarie să completeze documentul cu informația relevantă.

  1. Desemnarea Vicepreședintelui CN ONG (A fost propusă candidatura dlui Ilie Chirtoacă de la CRJM)

Antonița Fonari a menționat că, conform punctului 5.1 din Regulamentul de organizare și de activitate a Consiliului ONG, președinția CN ONG se realizează în bază de rotație. Asfel, nu este de acord cu selectarea dlui Ilie Chirtoacă de la CRJM, deoarece instituția în cauză a fost anterior selectată pentru a duce președinția Consiliului ONG.

Serghei Neicovcen a atras atenția la faptul că membrii CN ONG prezenți la ședința din 21.12.2018  au votat pentru candidatura dlui Ilie Chirtoacă la funcția de Vice-președinte al Consiliului ONG și a solicitat ca această decizie să fie în continuare validată și acceptată, iar ulterior se va respecta principiul de rotație.

S-a decis:

Membrii prezenți la ședință, unanim au desemnat în funcția de Vicepreședinte al CN ONG pe dnul Ilie Chirtoacă.

  1. Asigurarea Secretariatului Consiliului ONG

Tatiana Savva a menționat faptul că site-ul Consiliului ONG (http://www.consiliuong.md) trebuie actualizat și modificat, a solicitat A.O. ”Concordia.Proiecte sociale” să prezinte un raport cu privire la posibilitățile organizației de a întreține secretariatul și de a investi în dezvoltarea site-lui Consiliului ONG. Sergiu Neicovcen a specificat că fiecare organizație membră a Consiliului ONG ar putea contribui pentru a susține A.O. ”Concordia. Proiecte sociale” la întreținerea secretariatul consiliului în caz că aceasta nu are suficiente resurse.

Oxana Miron a menționat că A.O. ”Concordia.Proiecte sociale” are prevăzut un buget pentru asigurarea secretariatului CN ONG, însă organizația mizează pe obținerea unor granturi și a solicitat membrilor prezenți la ședință să o anunțe în caz că cunosc despre anumite oportunități.

S-a decis:

A.O. ”Concordia.Proiecte sociale” va prezenta un raport în care va prezenta care sunt cheltuielile estimate pentru asigurarea secretariatului Consiliului ONG pentru anul 2019. Ulterior, se va stabili dacă este necesară și implicarea celorlalte organizații membre ale Consiliului ONG la asigurarea secretariatului.

  1. Noi modificări în domeniul fiscal

Sergiu Neicovcen a adus la cunoștință membrilor prezenți la ședință că au fost introduse noi modificări fiscale care vizează OSC-urile. Astfel, ONG-urile care nu sunt active timp de un an vor trebui să achite amenzi. Acest lucru fiind în defavoarea unor organizații teritoriale care nu au proiecte și activități pe perioade nedeterminate. Tamara Adașan a menționat faptul că ONG-urile au posibilitatea de a scrie o cerere de suspendare a activității pe o perioadă anumită.

S-a decis:

Tamara Adașan va elabora un draft de scrisoare către Serviciul Fiscal de Stat pentru solicitarea informației referitor la subiectul în cauză.

  1. Altele:

Tatiana Savva a menționat faptul că activitatea Consiliului ONG este prea pasivă, nu se pune deloc accent pe promovare și de obicei Consiliul ONG nu reacționează la atacurile asupra ONG-urilor și nu vine cu o poziție asupra fărădelegilor comise în adresasocietății  civile din Republica Moldova. S-a solicitat o implicare mai activă a secretariatului atunci când au loc evenimente asupra cărora Consiliul ONG ar trebui să vină cu o poziție. Sergiu Neicovcen a menționat că, în afară de monitorizarea SDSC, Consiliul ONG ar putea monitoriza și activitatea unor instituții de stat, cum ar fi Agenția Servicii Publice.

Tamara Adașan a specificat că, conform Legii cu privire la asociațiile obștești, OSC-urile trebuie să prezinte până la data de 15 ianuarie rapoarte anuale de activitate către ASP.

Carolina Buzdugan a menționat că în Legea privind Asociațiile Obștești este stipulat că  prezentarea raportului anual este obligatorie doar pentru organizațiile care au statut de utilitate publică. Reprezentanții ASP insitită că toate ONG-urile trebuie să depună rapoartelor de activitate. În contextul celor menționate, survine neecesitatea de a clarfica aspectele menșiona, întru evitarea unui abuz din partea ASP și interpretării eronate a legislației în vigoare.

S-a decis:

Ilie Chirtoacă va elabora un draft de demers către ASP pentru solicitarea informației cu privire la raportarea anuală din partea ONG-lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *