Proces verbal al ședinței CN ONG din 20 mai 2020

Locaţie: Skype

Durata: 11:00 – 13:00.

Participanți la ședința Consiliului ONG:

 1. Andrei GAIU- Director, Asociația „Tinerii pentru Dreptul la Viață” (TDV) / Membru al Biroului de Administrare, CNTM;
 2. Antonița FONARI- Directoare, Platforma pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului (CAP);
 3. Ilie CHIRTOACĂ- Consilier juridic, Centrul de Resurse Juridice din Moldova;
 4. Ludmila IACHIM- Directoare, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova;
 5. Oxana MIRON- Specialistă lobby și advocacy, AO „Concordia. Proiecte Sociale”;
 6. Petru MACOVEI- Director, AO „Asociația Presei Independente”;
 7. Serghei NEICOVCEN– Director, Centrul Contact;
 8. Sergiu OSTAF- Director, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului;
 9. Sorina Macrinici- Directoare de program, Centrul de Resurse Juridice;
 10. Tamara ADAȘAN- Directoare, AO ,,HOMECARE”.

Persoane absente:

 1. Carolina BUZDUGAN- Secretară Generală, AO „Alianța ONG-urilor Active în Domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei” (APSCF).
 2. Tatiana SAVVA- Economistă, Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

Președintele Consiliului ONG, Andrei Gaiu, a dat start lucrărilor ședinței prezentând agenda ședinței cu subiectele ordinii de zi și propunerea de a include în documentul ordinii de zi subiectul cu privire la Conceptul Forumului ONG propus de CRJM.

 

S-a discutat și s-a decis:

 1. Realizarea unei analize despre voluntariatul pe timp de COVID-19 în contextul proiectului de evaluare a nivelului de implementare a Obiectivului General III din SDSC.

Antonița Fonari a prezentat specificul proiectului de evaluare a nivelului de implementare a Obiectivului III din SDSC și cum se manifestă și/sau ar trebuie să se desfășoare activitățile voluntariatului pe timp de urgență.

Petru Macovei a vorbit despre interacțiunea euroschool și e-sănătate.info în vederea accesării unor fonduri pentru activități de voluntariat, informație care a fost distribuită anterior.

Sorina Macrinici a vorbit despre Platforma sau Rețeaua de solidaritate din România în care s-au implicat mai mulți medici care au distribuit surse privind instrumente de acțiune pe timp de Covid-19. Platforma este publică și a fost transmis link-ul acesteia la finalul ședinței.

Antonița Fonari a rugat distribuirea acestei inițiative.

Tamara Adașan a vorbit despre instruirea echipelor de voluntari pe timp de Covid-19 de către Asociația pe care o reprezintă. A fost prezentată informația conform căreia fiecare echipă de voluntari primesc echipament în valoare de aproximativ 1200 de lei.

Antonița Fonari a solicitat informație despre cum s-au implicat organizațiile și/sau asociațiile membre ale CN ONG pe perioada stării de urgență – prin implicarea asistenților sociali sau a voluntarilor.

Tamara Adașan a explicat că activitățile de voluntariat au fost neformale, în principal fiind implicați doar angajați din cadrul asociației.

S-a concluzionat asupra informațiilor prezentate pe marginea proiectului și s-a purces la discuțiile pentru următorul subiect din ordinea de zi.

 

 1. Modificarea Regulamentului Consiliului ONG.

Ilie Chirtoacă a vorbit despre faptul că modificările propuse pe marginea Regulamentului Consiliului ONG au fost văzute de către membrii Consiliului ONG și odată ce nu a fost feedback la acestea, s-a considerat că sunt formulate într-o manieră potrivită.

Antonița Fonari și Petru Macovei au recomandat să se identifice o posibilitate de a se prezenta spre vot într-o altă ședință propunerile pe Regulamentul Consiliului ONG.

S-a decis: Revizuirea recomandărilor pe marginea modificărilor Regulamentului Consiliul ONG în termen de 2 săptămâni. Discutarea modificărilor și eventuala aprobare a modificărilor Va fi inclusă în ordinea de zi pentru următoarea ședință a Consiliul ONG.

 

 1. Alegerea Conducerii Consiliului ONG.

Andrei Gaiu a inițiat procedura de alegere a noului vice-președinte al Consiliului ONG conform Regulamentului Consiliului ONG.

Antonița Fonari a propus candidaturile Tamara Adașan sau Petru Macovei.

Petru Macovei și-a manifestat disponibilitatea de a exercita funcția de vice-președinte.

Andrei Gaiu a supus votului candidatura Petru Macovei pentru funcția de vice-președinte al Consiliului ONG, fiind atestată unanimitate de voturi.

S-a decis: Preluarea funcției de Președintă a Consiliului ONG de către Ludmila Iachim și investirea în funcție de Vice-președinte al Consiliului ONG a lui Petru Macovei.

 

 1. Conceptul Forumului ONG

Sorina Macrinici a prezentat conceptul Forumului ONG împreună cu Conferința Societății Civile elaborată de către colegii de la CRJM. În cadrul conceptului fiind prezentate mai multe necunoscute generate de criza Covid-19 și câteva opțiuni privind organizarea acestui eveniment (on-line 100% sau combinat cu o prezență fizică coordonată).

Antonița Fonari a mulțumit echipei pentru conceptul prezentat, dar a menționat faptul că Forumul ONG ar trebuie să se axeze pe subiecte ce țin strict de Consiliul ONG și ar trebui organizat într-o formă mai compactă.

Sorina Macrinici a prezentat separat subiectele ce țin strict de Consiliul ONG și a propus pentru a fi revăzută posibilitatea combinării celor două evenimente.

Ilie Chirtoacă a menționat că acest concept a fost propus din mai multe considerente inclusiv financiare și de timp.

Oxana Miron a expus opinia secretariatului (AO ,,Concordia. Proiecte Sociale”) ca acest eveniment este planificat în termeni restrânși, și că nu este sigură că o să fie posibilă combinarea a două evenimente, deoarece 2 zile pentru un eveniment on-line este prea complex pentru participanți. De altfel a punctat faptul că în cadrul Forumului ONG trebuie să fie discutat sustenabilitatea ONG și care sunt consecințele Pandemiei COVD-19 anume din acest aspect.

Totodată a menționat posibilitatea organizării unui eveniment on-line (Forumul ONG) de către AO „Concordia Proiecte Sociale”.

Sergiu Ostaf a recomandat ca Forumul să nu fie organizat mai devreme de septembrie 2020.

Sergiu Neicovcen a recomandat perioada septembrie – octombrie 2020 pentru organizarea Forumului.

Sorina Macrinici a propus ca o posibilitate prezentarea subiectelor CRJM în cadrul Forumului ONG.

Sergiu Necovcen a salutat ideea propusă de către Sorina Macrinici.

Antonița Fonari a susținut poziția secretariatului de a organiza un eveniment separat, în acest sens fiind și un subiect de imagine și de promovare a activității Consiliului ONG.

Sorina Macrinici a ținut să precizeze că CRJM nu insistă ca aceste două evenimente să fie organizate împreună.

Oxana Miron și Sergiu Neicovcen au propus să se analizeze posibilitatea ca subiectele de interes ale CRJM să se regăsească și în cadrul Forumului ONG (ca exemplu dificultățile întâmpinate în cooperare cu autoritățile publice și/sau provocările în implementarea mecanismului de 2%).

Ilie Chirtoacă și-a manifestat disponibilitatea să contribuie la lucrările Forumului pe subiectele de expertiză ale CRJM.

S-a decis: cu un număr de 8 voturi, că Forumul ONG se va desfășura într-un eveniment separat.

 

Oxana Miron a anunțat că în perioada 25 mai – 9 iunie, Sergiu Godea se va afla în concediu.

Andrei Gaiu a mulțumit pentru conlucrare pe perioada mandatului său de Președinte al Consiliului ONG și a închis ședința Consiliului ONG.

 

Ședința a fost moderată de Președintele Consiliului ONG, Andrei Gaiu.

Procesul-verbal a fost elaborat de către Sergiu Godea, Secretarul Consiliului ONG.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *