Prim-ministrul Iurie Leancă a primit cea mai înaltă distincţie OMS pentru realizările în lupta cu fumatul, chiar dacă coaliția de guvernare nu a aprobat legea de control a produselor de tutun

Premierul Iurie Leancă a primit astăzi cea mai înaltă distincţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru realizările obţinute în domeniul controlului tutunului. Premiul, care reprezintă o medalie şi o diplomă de recunoştinţă i-a fost oferit de Zsuzsanna Jakab, Directorul Regional pentru Europa al OMS.

Iurie Leancă a  mulţumit  pentru această distincţie, care reprezintă o încurajare şi recunoaştere a eforturilor depuse la Chişinău. Totodată, Premierul a  declarat că promovarea modului de viaţă sănătos este o prioritate pentru autorităţile de la Chişinău.  „Este important să preluăm expertiza şi bunele practici ale ţărilor din Vest în domeniul sănătăţii, iar integrarea europană înseamnă inclusiv un mod de viaţă sănătos, apă de calitate şi condiţii mai bune de trai”, a spus șeful Executivului.

La rândul său,  Zsuzsanna Jakab l-a felicitat pe Iurie Leancă  pentru realizările în lupta cu fumatul. „ Aţi reuşit să aveţi rezultate excelente şi aţi contribuit personal în plasarea controlul tutunului foarte sus pe agenda politică”, a declarat Directorul Regional pentru Europa al OMS.

De asemenea, oficialii au convenit să continue cooperarea în domeniul  ocrotirii sănătăţii.

Premierul Iurie Leancă se numără printre cei 37 de premiaţi din lume: reprezentanţi ai Executivelor, instituţii sau organizaţii care au realizat progrese în lupta cu fumatul. Din regiunea europeană doar cinci persoane s-au ales cu această distincţie.

În fiecare an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii oferă distincţii personalităţilor din întreaga lume, care s-au manifestat activ în domeniul controlului tutunului. Premiul se dă din anul 1988.

Amintim că anul trecut, la 17 decembrie, Guvernul Leancă a aprobat o decizie fără precedent pentru ţara noastră privind controlul tutunului.Proiectul interzice fumatul în spaţiile publice închise şi semiînchise, la locul de muncă şi în transportul public şi introduce sancţiuni atât pentru gestionarii spaţiilor în care este interzis fumatul, cât şi pentru fumători.

http://www.gov.md/libview.php?l=ro&idc=436&id=7116

La scurt timp, Premierul Iurie Leancă s-a lansat într-o campanie antifumat. Şeful Executivului a apărut într-un spot video în care îndemna oamenii să renunţe la fumat, avertizând despre pericolul tutunului asupra sănătăţii. Prim-ministrul atrăgea atenţia că Moldova a ajuns pe locul patru în Europa după numărul de fumători, cu aproape 750 de mii de dependenţi de nicotină.

http://www.gov.md/libview.php?l=ro&idc=436&id=7179

Sursa: http://www.gov.md/libview.php?l=ro&idc=436&id=8247

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *