Premierul Iurie Leancă – raport de activitate pentru primele 100 de zile
Prim-ministrul Iurie Leancă a prezentat azi un raport de activitate pentru primele 100 de zile. În acest context, premierul a subliniat că cele trei priorități stabilite la începutul mandatului și-au găsit realizare, dar nu în totalitate. „Din păcate nu am reușit totul. Mi-aș fi dorit să avem un număr mai mare de locuri de muncă și mai mult succes în lupta împotriva corupției”, a declarat șeful Executivului, citat de UNIMEDIA.
„Ne-am propus să accelerăm lucrările de reabilitare a 130 de km de drumuri și să asigurăm finanțare pentru alte 370 de km de drumuri începând cu anul viitor. În jur de 500 de oameni iau parte la lucrările de reparație și reabilitare a drumurilor. Estimările noastre arată că începând cu 2014 alte 2000 de locuri de muncă vor fi create”, a mai subliniat oficialul.
Potrivit premierului subvențiile statului în domeniul agriculturii au menținut peste 4000 de locuri de muncă și au creat altele 1200. „Am promis să oferim granturi ca intreprinderile mici și mijlocii să poată să-și dezvolte afacerile și să ofere mai multe locuri de muncă. În total au fost oferite peste 1600 de granturi și credite, în mare parte de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. În agricultură au fost acordate subvenții în sumă de 122 mln lei, care au atras investiții private adiționale de peste 640 mln de lei”, a reliefat Leancă.
Șeful Executivului a menționat aici și lansarea lucrărilor de construcție a gazoductului Iași-Ungheni dând asigurări că termenii de execuție vor fi respectați.
Prioritatea numărul doi – Lupta împotriva corupției
„Corupția este un cancer, care pune la îndoială securitatea națională a Republicii Moldova în diverse domenii, care creează obstacole și care, din păcate, fură în cel mai urât mod din potențialul nostru. Dar, am mai spus, computerul nu fură. De aceea, ne-am angajat să lansăm câteva servicii electronice care vor elimina rând pe rând focarele corupției. Am lansat deja serviciile e-apostilă și serviciul de plăți electronice mpay”, a subliniat premierul.
O altă modalitate de combaterea corupției este, în opinia prim-ministrului, eliminarea constrângerilor din mediul de afaceri. „Am adoptat o hotărâre ce prevede 90 de măsuri legislative de eliminare a acestor constrângeri. Peste trei luni vom face o evaluare a modului în care sunt puse aceste acțiuni în aplicare. Lupta împotriva corupției nu se câștigă imediat ci pas cu pas, prin reducerea focarelor”.
Totodată, șeful Cabinetului de miniștri a subliniat că un factor important în această direcție îl constituie reformarea poliției și cea a sistemului judiciar.
Cea de a treia prioritate fixată de șeful Executivului la începutul mandatului său a fost accelerarea procesului de integrare europeană. „Republica Moldova și-a făcut alegerea sa strategică încă acum patru ani, și ea se numește integrare europeană. Noi ne dorim ca cetățenii noștri să se bucure de aceleași drepturi ca cei din Uniunea Europeană. Europa înseamnă salarii mai mari, locuri de muncă mai bune etc. Ne-am propus să finalizăm negocierile pentru Acordul de asociere și liber schimb. În iunie am încheiat negocierile începute de Guvernul anterior. Pe 22 noiembrie urmează să parafăm acest document”, a subliniat Leancă.
UNIMEDIA amintește că Guvernul Leancă a obținut vot de încredere din partea Parlamentului la 30 mai 2013. Pentru noul Cabinet de miniștri au votat 58 de parlamentari din fracțiunile PLDM, PD, cei șapte reformatori liberali, grupul Mișin, neafiliatul Sergiu Sîrbu și socialista Veronica Abramciuc.
Sursa: www.unimedia.info