Premierul desemnat consultă societatea civilă în privinţa formării Cabinetului de Miniştri

Premierul desemnat, Iurie Leancă, continuă consultările pentru elaborarea programului de activitate al Guvernului.

La discuţiile de astăzi au fost invitaţi reprezentanţii sindicatelor, patronatelor şi cei ai societăţii civile. Aceştia au cerut salarii mai mari pentru bugetari, facilităţi pentru companii şi numirea unor persoane oneste în Guvern.

Sindicaliştii au propus elaborarea unei formule simplificate de calculare a pensiilor, reducerea poverii fiscale pentru persoanele fizice cu venituri mici şi neimpozitarea veniturilor sub minimul de existenţă.

„Să nu fie impozitat minimul de existenţă. Insistăm să fie formată instanţa care se numeşte „tribunalele muncii”, instanţa specializată care va ajuta salariaţii să nu-şi caute dreptatea prin diferite instanţe. Trebuie să fie aduse invesţiile mari din ţările europene şi creditele pentru a ajuta agenţii economici”, a afirmat preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, Oleg Budza.

Reprezentanţii patronatelor au formulat mai multe propuneri menite să îmbunătăţească activitatea companiilor. Aceştia au mai propus demonopolizarea pieţelor farmaceutice, a asigurărilor, a produselor petroliere şi a sistemului bancar.

„A majora locurile de muncă, a majora salariile, contribuţiile la bugetul de stat. S-a solicitat ca povara fiscală pentru agenţii economici să fie păstrată pe o perioadă de timp constantă. Anual se vine cu constrângeri”, a spus președintele Confederației Naționale a Patronatelor, Leonid Cerescu.

Iar reprezentanţii societăţii civile au solicitat transparenţă în procesul de numire a membrilor Cabinetului de Miniştri.

„Am evaluat şi ceea ce s-a făcut şi ce nu s-a făcut. Spre exemplu finanţarea partidelor politice. Ne-am spus punctul de vedere în privinţa consolidării sectorului de securitate, reformelor în justiţie şi alte domenii. Am cerut în mod foarte clar ca persoanele nominalizate la funcţia de miniştri şi alte funcţii să fie integre”, a menţionat Arcadie Barbăroşie, un reprezentant din societatea civilă.

Premierul desemnat Iurie Leancă a subliniat necesitatea aplicării unor măsuri drastice pentru combaterea corupţiei şi realizarea reformei în justiţie.

Vineri, premierul în exerciţiu s-a întâlnit cu oamenii de afaceri, iar săptămâna viitoare va avea întrevederi cu deputaţii liberali şi comunişti pentru a-i convinge să-i acorde votul de încredere.

Miercurea trecută, Iurie Leancă a fost desemnat de către şeful statului drept candidat pentru funcţia de premier. În termen de 15 zile, el trebuie să prezinte în Parlament componenţa noului guvern.

Sursa: publika.md

Sursa foto: gov.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *