Persoanele cu dizabilități cer condiții pentru a se putea deplasa pe stradă fără însoțitor

Asigurarea rampelor pentru cărucioare la trecerile pietonale şi instalarea marcajelor tactile pe trotuar pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere – sunt două standarde internaţionale în domeniul accesibilităţii, adoptate la nivel naţional de către Republica Moldova. Acestea sunt însă neglijate de autoritățile locale ale municipiului Chișinău în procesul de reparație a stărilor Negruzzi, Alecsandri şi a bulevardului Ştefan cel Mare. Acuzațiile vin din partea Centrului de asistenţă juridică pentru persoanele cu dizabilităţi.

Într-o conferință de presă la IPN, Ion Cibotărică, director de programe advocacy şi politici publice la acest centru, a spus că respectivele standarde au fost aprobate la nivel național la iniţiativa și la insistența Centrului de asistenţă juridică pentru persoanele cu dizabilităţi, în condiţiile în care autorităţile publice locale au refuzat multiplele solicitări de instalare a pavajului tactil pentru persoanele cu dizabilităţi, motivând că nu ar exista un standard naţional care ar reglementa tipul pavajului, tipul marcajului şi modul de aplicare.

„Standardele legate de accesibilitatea persoanelor cu dizabilităţi sunt cerinţe obişnuite pentru orice oraş modern, european”, a spus Ion Cibotărică.

Standardele de accesibilitate pentru persoanele cu mobilitate redusă prevăd asigurarea rampelor pentru cărucioare la trecerile pietonale și borduri nu mai înalte de 2 centimetri. Cât privește standardele pentru facilitarea deplasării persoanelor cu dizabilităţi de vedere, se are în vedere asigurarea marcajelor tactile, reliefate, pe trotuar. Respectivele cerinţe de accesibilitate sunt necesare pentru ca persoana cu dizabilităţi să se poată deplasa fără însoțitor.

Potrivit lui Ion Cibotărică, aceste lucruri lipseau în proiectele privind reparația străzilor Alecsandri, Negruzzi şi a bulevardului Ştefan cel Mare. De aceea, Centrul de asistenţă juridică pentru persoanele cu dizabilităţi a mers în judecată și a obținut câștig de cauză.

La 19 septembrie 2016, Judecătoria sect. Buiucani a obligat Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie şi întreprinderea „Chişinăuproiect” să iniţieze introducerea în proiectele de reparaţie a străzilor modificările cerute, inclusiv a celor privind instalarea pavajului tactil – lucru care, potrivit reprezentanților Centrului de asistență juridică pentru persoanele cu dizabilităţi, nu a fost făcut nici până astăzi. Persoanele cu dizabilități fac apel către autorități să-și onoreze obligațiile.

Sursa: www.ipn.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *