Persoanele cu dizabilităţi au protestat împotriva justiţiei inaccesibile

Astăzi, 8 iunie, mai multe persoane cu dizabilități, membre ale Coaliției ”Fără bariere”, ale AO Asociația ”MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM) și AO Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități (CAJPD), au protestat în fața Judecătoriei Centru Chișinău, împotriva deciziilor judecătorești de a organiza ședințele de judecată în instituții inaccesibile. Acest protest a fost organizat în urma amânării mai multor ședințe de judecată din cauza că membrii Coaliției ”Fără bariere”, care reprezintă reclamanții în proces, nu au fost prezenți la aceste ședințe din motiv că pus și simplu nu au avut acces în clădirea Preturii Centru unde trebuia să aibă loc ședința.

Astfel, participanții la protest au scandat lozinci precum: cerem acces liber la justiție, avem aceleași drepturi ca toți cetățenii Republicii Moldova, și noi suntem oameni și avem demnitate, vrem să ni se respecte drepturile fundamentale, vrem acces liber în instituțiile publice, cerem un proces de judecată accesibil, Stop discriminării persoanelor cu dizabilități.

Protestatarii, persoane cu dizabilități locomotorii și de vedere, au demonstrat că nu pot intra în clădirea unde avea loc ce-a de-a treia ședință de judecată, încercînd să urce pe “rampa” total inaccesibilă, instalată la intrarea Preturii Centru.

Directorul executiv al AMM, Igor Meriacre a menționat totodată că membrii Coliției ”Fără bariere” cer recuzarea judecătoarei care examinează cazul din motiv că nu respectă drepturile fundamentale ale omului – dreptul la justiție accesibilă.

În timp ce oamenii protestau afară, ședința de judecată s-a amînat din cauza cererii de recuzare pe numele judecătoarei Tizu Svetlana. Astfel, recuzul a fost examinat de către un alt judecător, care a respins cererea, motivînd că Asociația ”MOTIVAȚIE” nu a prezentat destule motive pentru recuzare. În aceeași ordine de idei s-a stabilit ca următoare ședință de judecată să se desfășoare în data de 28 iunie curent – iarăși în incinta Preturii Centru. Astfel pe data indicată persoanele cu dizabilități vor fi nevoite să stea în fața Preturii.

Reprezentanții AMM, în același timp, au depus încă un demers către Judecătoria Centru, pentru a li se asigura persoanelor cu dizabilități, accesul la următoarea ședință.

Directorul executiv CAJPD, Vitalie Meșter a declarat la final că organizațiile implicate în proces nu se vor opri aici și vor expedia o cerere de contestare la Curtea de Apel.

Sursa: motivatie.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *