Parlamentul, Guvernul şi societatea civilă identifică noi mecanisme de cooperare
În ultimele câteva luni guvernarea a activat în mare parte fără un control al societăţii civile, iar această situaţie nu este acceptată de activişti, şi nici guvernarea nu se declară mulţumită de faptul că lipseşte expertiza ONG-urilor la multe iniţiative. În acest sens, la şedinţa comună a Parlamentului şi Guvernului cu societatea civilă, care a avut loc miercuri, 27 aprilie, s-a decis instituirea unui grup de lucru care în cel mult o lună să propună noi mecanisme de relansare a cooperării guvernării cu societatea civilă, transmite IPN.
Prim-ministrul Pavel Filip a spus că atunci când a acceptat funcţia de prim-ministru era conştient de situaţia dificilă din societate. „Nu aveţi în faţa dumneavoastră un visător, un aventurier. Eram conştient de faptul că voi conduce un guvern care nu are credit de încredere de la bun început. De aceea mi-am propus chiar de la început să mergem pe problemele grele. Să nu credeţi că atunci când discutăm cu FMI o facem superficial. Suntem conştienţi de reformele pe care trebuie să le facem. Am avut mai multe întâlniri cu societatea civilă şi îmi place când sunt identificate instrumentele de comunicare permanentă. Eu îmi declar toată deschiderea pentru comunicare”, le-a spus Pavel Filip celor prezenţi.
Oficialul a menţionat că la şedinţă au fost propuse câteva opţiuni privind cooperarea. „Nu exclud că după activitatea Grupului de lucru poate fi identificată o opţiune mai bună. Dar vreau să avem o colaborare foarte bună, să avem o consultare a documentelor ca să avem încredere că sunt acte de calitate”, a menţionat şeful executivului.
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, le-a spus jurnaliştilor după şedinţă că se va constitui un grup de lucru care în termen de 30 de zile să elaboreze cele mai bune soluţii de colaborare. „Sper ca la finele lunii mai să avem cele mai bune opţiuni de cooperare ca să avem transparenţă şi comunicare între guvernare şi societatea civilă. Guvernul şi Parlamentul caută un interlocutor de dialog, de cooperare, dar şi care să pună anumite presiuni pentru a asigura transparenţă, eficienţă şi calitate. În ultimele 3 luni, Guvernul şi Parlamentul au activat fără un control al societăţii civile, iată de ce ar fi binevenit de a relansa mecanismnele existente sau de creat altele”, a apreciat şeful legislativului.
Alexei Buzu care a reprezentat Consiliul ONG-urilor, a spus după şedinţă că au fost discutate mai multe opţiuni pentru dinamizarea cooperării Guvernului şi Parlamentului cu societatea civilă. „Vom crea grupul de luru din care vor face parte reprezentaţii ONG-urilor şi activişti civici, care, consultând Guvernul, Parlamentul şi partenerii de dezvoltare, vor veni cu soluţiile necesare. Ne aşteptăm ca în cazul deciziilor structurale – reforma justiţiei, a sectorului bancar – să fie consultată societatea civilă, iar recomandările să se regăsească în proiectele de legi astfel ca şi cetăţeanul să simtă că reformele se fac pentru el”, a opinat Alexei Buzu.
Potrivit lui, la şedinţă au fost evidenţiate unele situaţii când legi importante se adoptau pe furiş şi a menţionat că reprezentanţii guvernării au promis că aşa ceva nu se va mai repeta. Totodată, societatea civilă va veni cu propuneri ca astfel de cazuri să fie sancţionate.
Sursa: IPN
Pentru a viziona şedinţa accesaţi www.privesc.eu