Parlamentul a votat eliminarea carnetelor de muncă

 

Carnetele de muncă vor fi eliminate. Parlamentul a votat astăzi un proiect de lege care prevede și acest aspect.

Potrivit documentului, va fi creată o platformă unică de raportare online, la care vor fi conectate Inspectoratul Fiscal de Stat, Casa Naţională de Asigurări Sociale, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, în scopul excluderii dublării informaţiei prezentate de agenţii economici către instituţiile publice.

Actualmente, agenţii economici din Republica Moldova care au persoane angajate sunt obligaţi să prezinte cinci rapoarte diferite, care se referă la plăţile salariale, impozitele aferente şi unele aspecte privind relaţiile de muncă. Raportul unificat FSIC16 va include toate cele 5 rapoarte și va elimina dublarea datelor raportate și volumul raportărilor cu circa 40 la sută.

Noile amendamente prevăd și eliminarea carnetelor de muncă și a schemei de încadrare în muncă la unitățile economice. Aceste date urmează a fi reflectate în raportul unificat.

„Carnete de muncă sunt o rămășiță a trecutului. În jumătate de an ar putea fi eliminate pentru că între timp va fi creat un registru electronic”, a spus președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *