Oxana Domenti: Prevederile „legii 2%” ar putea fi declarate neconstituționale!

Oxana Domenti, vicepreşedintele Comisiei economie, buget și finanțe, consideră că prevederile așa-numitei „legi 2%” pot fi declarate neconstituționale, prin analogie cu deciziile anterioare ale Curții Constituționale. Potrivit sursei, acest amendament la politica bugetar-fiscală a fost propus în lectura a doua, fără să fi fost consultați deputații și fără de un aviz prealabil de la Guvern, notează UNIMEDIA.

Deputatul PCRM susține că majoritatea aleșilor poporului nici nu au știut pentru ce au votat. „Politica bugetar-fiscală a fost aprobată într-un mod netransparent. Amendamentul cu privire la impozitul de 2% din veniturile cetățenilor a fost propus în lectura a II-a, niciun deputat nu a fost consulta în prealabilt. Abia după publicarea legii în Monitorul Oficial, deputații au putut vedea în ce constă acest amendament”, a declarat Domenti pentru UNIMEDIA.

Parlamentara afirmă că prevederile ce vizează impozitul 2% sunt nefuncționale. „Aceste prevederi sunt nefuncționale deoarece prevederile urmau să intre în vigoare începând din 1 ianuarie 2014, adică ONG-urile și cultele religioase să primească deja 2% din impozitul contribuabililor. Însă, mecanismul trebuia să fie mai întâi aprobat de Guvern. Eu consider că prevederile așa-numitei „legi 2%” pot fi ușor declarate neconstituțională prin analogie, la fel cum alte legi deja au fost considerate neconstituționale. Aceste 2% din impozitul pe venit urmau să ajungă în administrația publică locală, însă sursele au fost redirecționate fără niciun fel de consultări, sau vreun aviz al Guvernului. Astfel, nici nu este nevoie de atacat această lege la Curtea Constituțională, deoarece deja este clar că va fi declarată neconstituțională. Legea 2% implică cheltuieli, de aceea este obligatoriu avizul Guvernului”, a subliniat Oxana Domenti.

Legea 2%: Ce s-a propus și ce s-a votat în Parlament

Deputatul PCRM consideră că mecanismul și prevederile „legii 2%” trebuie discutate public, iar propunerile trebuie să aprobate de către Parlament. „În ultimul rând trebuie să fie propuse și operate modificări la Codul Fiscal. Eu susțin necesitatea finanțării sectorului asociativ din banii statului și a contribuabililor, astfel poate fi asigurată durabilitatea acestui sector”, a menționat sursa.

(video) ONG-urile cer abrogarea „legii 2%”

UNIMEDIA menționează că subiectul a apărut în atenția opiniei publice zilele trecute, când s-a aflat că Legea 2% a fost votată de Parlament odată cu Politica bugetar-fiscală pentru anul 2014 și modificările operate la Codul Fiscal.

Documentul aprobat a fost promovat de un grup de deputați, în timp ce proiectul inițial, promovat de Consiliul ONG și Consiliul Național de Participare a fost blocat pe agenda Guvernului la insistența Ministerului Finanțelor, la 27 noiembrie 2013.

Poziția lui Negruța despre legea 2%

 

Sursa: www.unimedia.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *