ONG-urile solicită noii guvernări voinţă politică pentru echitate gender

Organizaţiile neguvernamentale din domeniul promovării egalităţii de şanse pentru femei şi bărbaţi au lansat miercuri, 28 ianuarie, un apel public către liderii Alianţei Politice pentru Moldova Europeană (APME ), prin care le solicită să dea dovadă de consecvenţă şi voinţă politică în asigurarea reprezentării echitabile a femeilor şi bărbaţilor în toate structurile noului For Legislativ şi în procesul de formare a Guvernului, transmite IPN.

„Constatăm cu regret, că în formarea fracţiunilor politice, conducerii Parlamentului şi a Biroului permanent femeile deputate s-au dovedit a fi subreprezentate. Totodată, acordul de constituire a APME nu specifică angajamente clare şi ferme pentru realizarea egalităţii de gen în аctualul mandat de guvernare”, se menţionează în Apel.

ONG-urile solicită ca la partajarea funcţiilor de conducere a comisiilor parlamentare şi a delegaţiilor parlamentare să se ţină cont de criteriul reprezentării echitabile a femeilor şi bărbaţilor. De asemenea, se solicită instituirea în cadrul Parlamentului a unei comisii cu responsabilităţi clare pentru asigurarea şi promovarea egalităţii de gen, dar şi recunoaşterea în programul de guvernare a faptului că violenţa în familie şi faţă de femei este o încălcare gravă a drepturilor omului în Republica Moldova.

La crearea noului Guvern, ONG-urile solicită să fie instituită sintagma pentru asigurarea şanselor egale sau o altă sintagmă echivalentă în denumirea ministerului de resort, iar la elaborarea programului de guvernare, să fie consultaţi pe larg reprezentanţii societăţii civile şi propunerile acestora să se regăsească în angajamentele şi priorităţile noului Guvern.

„Noi păstrăm speranţa că în procesul de formare a Guvernului şi programului de guvernare veţi ţine cont de aceste propuneri, realizarea cărora va contribui la edificarea unei democraţii autentice”, se precizează în Apel.

Semnatarii Apelului sunt: Consiliul ONG, Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Centrul pentru Educaţie Antreprenorială şi Asistenţă în Afaceri, Gender-Centru, Clubul politic al Femeilor, Fundaţia Est-Europeană, Centrul Internaţional „La Strada”, Centrul de Drept al Femeilor, Coaliţia Nediscriminare, Forul Organizaţiilor de Femei din Republica Moldova, Institutul de Politici Publice.

Sursa: ipn.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *