ONG-urile insistă pe adoptarea proiectului privind transparenţa finanţării partidelor

Un grup de iniţiativă al organizaţiilor neguvernamentale insistă pe adoptarea de urgenţă a proiectului de lege privind transparenţa finanţării partidelor politice, chiar dacă nu este recomandat să se facă modificări în legislaţia electorală cu 6 luni înainte de alegeri. Într-o conferinţă de presă la IPN, reprezentanţii ONG-urilor au menţionat că acest proiect de lege este crucial pentru desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte în Republica Moldova, de aceea ar trebui să fie o excepţie.

Secretarul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte, Nicolae Panfil, a menţionat că adoptarea acestui proiect va garanta o viaţă mai bună în următorii patru ani. Este important ca proiectul să fie votat în lectură finală înainte de startul campaniei electorale. „Noi observăm o mulţime de activităţi cu caracter politic, dar care nu vor fi raportate de către partide dacă aceste prevederi nu vor fi aprobate”, a menţionat Nicolae Panfil.

Secretarul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corect a mai spus că prin acest proiect societatea va afla din ce bani sunt organizate campaniile electorale, cine finanţează partidele politice. „Acest proiect este vital pentru a garanta că toţi concurenţii electorali să fie în condiţii egale în campania electorală”, a spus Nicolae Panfil.

La aceeaşi conferinţă, preşedintele Consiliul Naţional pentru Participare (CNP), Sergiu Ostaf, a menţionat despre un alt proiect important, care ar trebui să fie votat în lectura a doua – transparenţa proprietăţii mass-media. Sergiu Ostaf a spus că este important pentru fiecare cetăţean să cunoască cine sunt proprietarii instituţiilor mass-media. „Este important să cunoaştem cine sunt acei actori care deţin monopol sau poziţii dominante în acest domeniu. Cine controlează mass-media. Trebuie să cunoaştem cine încearcă să incluzioneze opinia noastră”, a menţionat Sergiu Ostaf.

Preşedintele CNP a mai spus că aceste aspecte sunt foarte importante pentru a preveni monopolizarea instituţiilor mass-media şi pentru a preveni influenţa necorespunzătoare din partea cercurilor economice influente asupra opiniei publice pentru că aceasta afectează capacitatea cetăţenilor de a lua o decizie informată.

Solicitările către Parlament sunt formulate în cadrul campaniei: „Numărătoarea inversă a angajamentelor nerealizate ale guvernării: Revenim la cele 7 priorităţi”, lansate de către CNP, Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte, Alianţa Anticorupţie, Iniţiativa Civică pentru Integritatea în Serviciul Public.

Sursa: http://www.ipn.md/ro/politica/64641

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *