ONG-urile atenționează guvernanții, că restanțele lor pun în pericol integrarea europeană a R. Moldova

Actuala legislatură mai are la dispoziție 3-4 săptămâni să-și realizeze angajamentele nerealizate până în prezent. Cu toate acestea, proiectele de legi prioritare încă se ma află pe masa Parlamentului și Guvernului, pentru a fi votate și aprobate. Declarații în acest sens au fost făcute de către reprezentanții mai multor ONG-uri, membre ale Consiliului Naţional al ONG din Republica Moldova şi ale Consiliului Naţional pentru Participare, în cadrul unei conferințe de prese, anunță Politik.md.


Organizatorii au anunțat public care sunt cele 7 mari nerealizări ale actualei guvernări. Aceste angajamente nerealizate includ un șir de proiecte de lege după cum urmează: Consolidarea durabilităţii financiare a societăţii civile-adoptarea legii 2%; Legea cu privire la controlul Tutunului; Legea privind trasnparența în procesul decizional; Legea cu privire la promovarea integrității în sectorul public; Legea cu privire la transparența licitaţiilor publice şi privatizării bunurilor publice; Legea privind egalitatea de gen, precum și Proiectul de lege privind transparența proprietății mass media.

În opinia organizatorilor, în momentul în care aceste promisiuni enumerate mai sus nu sunt aplicate în practică atunci cetățenii nu pot culege roadele guvernării actuale. Pentru a se asigura că ele vor fi adoptate, reprezentanții societății civile vor organiza mai multe acțiuni publice începând cu această săptămână.
„Doar în cazul legii cu privire la consolidarea durabilităţii financiare a societăţii civile-adoptarea legii 2%, putem vorbi a deși această lege a fost aprobată nu există mecanisme concrete de implementare reală a acesteia”, a declarat reprezentantul Fundației Est-Europeane Andrei Brighidin.

În acest context, expertul Sergiu Osfaf, susține că deși există progrese ale guvernării, de cele mai multe ori lipsesc mecanismele de implementare ale legilor, care ar permite ca acestea să funcționeze cu adevărat.

Vicepreședinta CNP, Antonița Fonari, a afirmat că pe parcursul aceste săptămâni vor fi organizate o serie de acțiuni publice pentru a determina guvernarea să ia atitudine și să ducă la bun sfârștit angajamentele asumate.

Organizatorii susțin că, astfel se sacrifică chiar parcursul procesului de integrare în UE din cauza unui grup restrâns de persoane, care au interese și care blochează adoptarea unui șir de legi importante pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

Sursa: http://politik.md/articles/social/ong-urile-atentioneaza-guvernantii-ca-restantele-lor-pun-in-pericol-integrarea-europeana-a-r-moldova/28311/

Pentru a viziona conferinața de presă accesați: http://www.ustream.tv/recorded/52968981

Alte știri  la același subiect : http://ziarulnational.md/societatea-civila-va-taxa-dur-guvernarea-daca-nu-face-asta-pana-la-alegeri-iata-care-sunt-cerintele/

http://www.ipn.md/ro/societate/64619

http://www.jurnal.md/ro/news/top-apte-restan-e-ale-guvernarii-la-final-de-mandat-1177258/

http://www.radiochisinau.md/pages/view/15718

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *