ONG: În platformele electorale ale partidelor sunt ușor ignorați tinerii și femeile
Reprezentanții Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte afirmă că partidele politice ignoră ușor problemele tinerilor și cele ale femeilor în platformele lor electorale. În urma unei analize a platformelor electorale ale formațiunilor implicate în cursa parlamentară, tinerii au constatat că partidele nu au politici publice realiste, care să țină cont de problemele celor sus-menționați.
Directorul executiv al organizației Parteneriat pentru Dezvoltare, Alexei Buzu, a declarat că majoritatea concurenților electorali vin cu aceleași soluții pentru susținerea tinerelor familii, precum creșterea îndemnizațiilor la nașterea primului copil. „Această soluție propusă este cea mai proastă inițiativă, care nu contribuie semnificativ la soluționarea problemei. Noi nu avem politici publice, prin care mamele ar fi încurajate să revină pe piața muncii. Și doar 2-3 partide au menționat despre crearea creșelor în platformele lor electorale”, a menționat Alexei Buzu.
Tânărul afirmă că o altă problemă ține de sistemul de pensionare, care riscă să ajungă falimentar până în 2019, când cifra contribuabililor va fi egală cu cea a beneficiarilor de pensii. „Pensionarii sunt partea electoratului, care participă cel mai activ la vot. Iar partidele se lansează în tot fel de promisiuni electorale însă nimeni nu explică cât de dureroasă ar fi o reformă în acest domeniu”, a mai adăugat Alexei Buzu.
De asemenea, cercetătoarea din cadrul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Victoria Apostol, susține că femeile fac parte din categoria cea mai vulnerabilă, iar pentru acestea ar trebui prevăzute politici concrete, care să le protejeze interesele. „Simplele afirmații ale partidelor – că vor crea programe pentru femei – nu spune absolut nimic. Dacă bunăstarea unei femei este îmbunătățită, aceasta se reflectă direct și asupra bunăstării copiilor ei”, a specificat Victoria Apostol.
Nici la capitolul tineret, candidații electorali nu vin cu elemente de politici publice care ar susține acest domeniu. Secretarul General al Consiliului Național al Tineretului din Republica Moldova Alex Petrov a afirmat că, majoritatea partidelor politice nu menționează domeniul de tineret ca fiind prioritar. „Tinerii nu sunt priviţi ca un sector autonom, care are nevoi şi probleme specifice. Anumiți concurenți electorali au preluat din obiectivele de tineret din platformele electorale din anul 2010. În ceea ce privește cota de participare a tinerilor în parlament, doar un concurent electoral prevede o participare a acestora în proporție de 40 la sută”, a menționat Alex Petrov.
De asemenea, secretarul CNTM a menționat că, partidele cel mai mult promovează tinerii în procesul decizional din cadrul partidului, însă nu și în cadrul structurilor administrației locale.