Nu mai furați!
Dialog esuat. Guvernarea si societatea s-au întâlnit astăzi fata în fata ca sa decidă soarta tarii. Asa numitul dialog s-a rezumat la discursuri rostite de ambele părți, dar și acuzații, asa ca spiritele s-au aprins.
Antonita FONARI, SECRETAR CONSILIUL ONG: „Nu mai furati„.
Unul dintre liderii Platformei DA a dat citire, încă o data, tuturor revendicărilor protestatarilor, asa ca liderul PL s-a văzut nevoit sa-l întrerupă.
Mai târziu însa, la rândul sau, Andrei Năstase l-a întrerupt pe liderul PLDM.
Liderii opoziției, PCRM si PSRM, deși invitați, nu au venit. Pana la urma nu a fost clar cu ce s-au încheiat discuțiile. Cei de la putere au spus ca astfel de întruniri ar trebui sa aibă loc periodic si chiar s-a propus crearea unor grupuri de lucru mai mici, cu tematica economica, politica sau sociala. După declanșarea protestelor din centrul Chișinăului, acum o săptămâna Președintele Parlamentului, Președintele tarii si Premierul au lansat un Apel public pentru dialog social dintre politicieni si reprezentanții societății civile ar trebui să ducă la semnarea unui Pact social intitulat „Pentru Moldova”.
Update 18.22 Antonita Fonari: „Oamenii nu ca nu au putut sa vina, oameni nu au vrut sa vina. Si oamenii nu vor mai veni la discutii de acest gen…”
Microfonul i-a fost stins.
Update 18.21 Belostecinic: „Nu a fost preconizata o finalitate concreta pentru aceasta întâlnire. S-a propus continuarea acestui dialog, pentru a discuta poate si propuneri mai concrete. Va indemn sa fiti la fel de activi si in cadrul intalnirilor viitoare.”
Update 18.15 Strelet: „Tinteam ca urmare a acestui dialog sa avem niste angajamente reciproce. Contam pe o intelegere ca aceste schimbari sa le facem in umra unei constientizari ca aceste schimbari pot fi facute in stabilitate politica. Optez pentru continuitate. Astazi ne-am intrunit, am ascultat multe reprosuri, o parte din ele nu le accept. Nu voi fi deacord cu faptul ca sedintele guvernului nu se fac asa cum trebuie. Nu ne carmponam de fotolii. Ne indeplinim datoria civica pe care o avem fata de cetateni. In zilele care urmeaza vom lansa o propunere ca sa se inscrie in cateva subgrupuri (economic, politic, social, educational, sanatate si eventual altele) in asa mod incat cei care se inscriu in aceste grupuri ca aceste grupuri sa propuna cele mai urgente actiuni care pot f realizate in limite constitutionale si in limite legale pentru urmatoarele saptamani si luni. As considera ca acesta sa fie un rezultat. Am vrea ca in aceasta perioada sa fie liniste in tara. PRincipiul de baza FARA ULTIMATUMURI. Atunci am putea sa reusim.”
Update 17. 59 Turcanu: „Sa facem o platforma de discutii fara participarea liderilor de partid!”
Update 17.46 Belostecinic: „Nu l-am gasit in lista invitatilor pe d-nul Plahotniuc. Probabil a fost o scapare.”
Update 17.45 Natalia Morari: „Am asa o intrebare la inceput de dialog social: daca e un „dialog” intre „putere” si „societate”, atunci unde e vicepresedintele PD Vlad Plahotniuc? Sau acesta n-are nici o tangenta cu puterea din Moldova? Este o intrebare retorica. Moldova a ajuns sa fie guvernata in cel mai prost mod din ultimii 24 de ani. O singura persoana are la indemana toata justitia si va santajeaza pe toti. Recunosteti macar ca l-ati ajutat sa captureze Moldova.
NA, PG, SIS, BNM, CNI, CCA si alte structuri trebuie imediat depolitizate. Schimbarea conducerii e doar un prim pas. Procedura de numire trebuie sa fie garantata de mediile specializate, societatea civila, structuri europene. In paralel trebuie adoptate pachete de legi necesare pentru reformarea acestora. Crearea imediata a unui guvern tehnocrat, din care nu va face parte nici un reprezentant al partidelor. Varianta tehnocratului Bride nu mai merge. Un guvern cu adevarat tehnocrat, mandatat sa adopte un pachet de reforme in viitorul apropiat. Codul electoral si Legea privind finantarea partidelor trebuie schimbate in asa fel ca sa fie distrus actualul sistem de „privatizare” a esechierului politic de catre „sacii cu bani”. Scena politica trebuie deschisa pentru venirea fortelor noi, iar dupa aceasta pregatirea terenului pentru alegeri anticipate. Alegerea directa a sefului statului.”
Update 17.40 Mihai Ghimpu: „Salut aceasta idee, dar noua moldovenilor ne mai trebuiesc vreo 200 de ani ca sa avem un dialog social cu interesul national in minte, dar nu interes meschin, de grupuri. Avem frati, parinti, bunei care au luptat pentru libertatea noastra. Si astazi noi atat de usor sa spunem ca jos, si gata! Da aveti dreptate, si in furtul miliardului, si coruptiei i-au crescut picioarele. Dar ce fel de patrioti suntem noi cand vrem raul de azi sa il transofmram intr-un rau si mai mare, cu alegeri anticipate. Ce nu e clar cine o sa vina la putere? Noi liberalii lupta asta nu o cedam. Numai prin stabilitate politica putem rezolva probleme, doar continuand cursul european. Iata de ce cred eu ca acei care striga azi in numele cetatenilor sunt impotriva lor.”
Update 17.35 Si ambasadorul american a parasit sala.
Update 17.25 Nicolae Dabija: „Noi asistam la prabusirea tarii. S-ar putea ca cu cele mai bune intentii, Platforma DA sa ne arunce in bratele Rusiei pentru 50 de ani. Ei au pregatiti terenul pentru venirea unei dictaturi. Daca va veni, admit, un Usatii la putere, va umple de putoare nu doar Chisinau dar si toata tara. Ceea ce se intampla se intampla din cauza justitiei. D-le Timofti, ati marit salariile la judecatori, dar s-a triplat si mita care trebuie data acestor functionari! Populatia este revoltata pentru nimeni nu a fost pedepsit cu furtul miliardului si facerea cu aeroportul sau ASITO. Daca cineva ar face Partidul Nemultumitilor ar castiga orice scrutin in Moldova. Populatia nu vrea alegeri anticipate ca Dodon siUsatii sa isi faca loc la treuca puterii. Alegrea presedintelui statului de catre intreul popor, invitarea unor procurari straini ca sa fie pedespsiti coruptii si hotii, reformarea justitiei. Parerea mea este ca exista o solutie: daca dorim ca sa nu disparem ca natiune, trebuie sa discutam cu guvernul din Romania conditiile de reunificare cu statul roman. Sa informam populatia despre beneficiile pe care le vom avea daca am face parte dintr-o tara din UE.
Update 17.15 Marian Lupu: „Discutiile asa cum le plasam acuma au deplasat accentul. Tot ce a fost abordat este important, dar noi avem in fata d-stra ca si scop, ca si obiectiv, ca si scop major, o sigur intrebare, una: Ce facem cu situatia din RM? Ori pastram stabilitatea, ajungem la o foaie de parcurs, stabilim ca pentru RM este arhi-important de a sigurara stabilitate, de a a oferi oamenilor ceea ce doresc, stabilim actiuni de comun acord actiuni. Ori ce avem ca altrenativa: alegeri anticipate. Daca se gandeste una si se spuen alta degeaba stam si discutam. Unii au venit aici pentru a discuta in cadrul unui dialog deloc usor. Eu inteleg cum e sa stai la o masa cu oameni carete urasc. Asa este activitatea politica. Daca este sa vorbim din perspectiva legii, nimeni nu are dreptul sa vorbeasca din numele intregului popor. Sa gasim solutii pentru probleme! Eu cred ca altii care au venit aici au venit cu alte scopuri. Mai bine nu veneai decat sa vii aici sa faci partizanat politic. Este vorba despre un simplu nivel general de cultura. Oameni ideali, echipe ideale nu au existat si nu vor fi. Guvernari ideale – la fel. Am facut si lucruri bune, si o sumedenie de greseli. Daca exista intelegere a starii de lucru foaia de parcurs poate prevede legea procuraturii, tot ce tine de integritate… Daca starea de spirit va fi impinsa spre alegeri anticipate, nimic din acestea lucruri nu se vor intampla pe motivul ca tot se va misca spre o directie opusa. Trebuie sa muncim la realizarea unei foi de parcurs pentru realizarea acestor obiective pe care doreste societatea.”
Update 17.04 Antonita Fonari: „Sunt fericita sa aud ca d-nul Timofti este dezamagit, si noi suntem dezamagiti, si dezamagite. ONG-urile au facut ceea ce nu putea face guvernarea de la ’90 incoace. Nu ne dezumanizati, ca se ne mintiti mai usor, ca sa ne chemati la evenimente de bifa. D-le Strelet, daca sunt suficiente probe, de ce Shor face concerte dar nu este investigat?
Cei de la Guvernare puteti sa va puneti o misiune sa numai furati? Nimic! Sa nu mai bagati mana in buzunarul nostru!
Sau eu voi accepta ca 20% din banii nostri se duc in contul mafiei si mai mult nu ne chemati la asa evenimente!”
Update 16.35 Vlad Filat continua: „Personal am avut motive pentru ca statul sa ia decizii care trebuie sa le ia. Chiar si cei care au plecat vor spune probabil ca tara sa isi continue parcursul european. E nevoie de unitate. Eu cred ca aceasta initiativa a fost de bun augur. Dar continutul nu este cel pe care ni-l dorim. Speram ca data viitoare atmosfera va fi alta.”
Update 16.30 Arcadie Barbarosie il face pe Timofti sa isi iasa din fire.
Mircea Snegur si Vlad Filat au luat cuvantul. Andrei Nastase il intrerupe pe Filat: „Noi nu mai putem rabda circul acesta. Noi iesim. Miliardul trebuie intors…” (microfonul este intrerupt)
Vlad Filat: „Situatia in care se afla Moldova nu este simpla. Am avut si eu participari in cadrul actiunilor de protest, am organizat foarte multe proteste solicitand ca guvernarea sa faca ceea ce trebuie sa faca.”
Update 16. 10 Leonid Cerescu, Presedintele Confederatiei Nationale a Patronatului din Moldova: „Dialogul social este institutionalizat, dar ma intreb de ce nu au fost utilizate platformele deja existente. Prevederile Memorandumului din 2014 asa si nu au fost realizate: modificarea sistemului fiscal, sistemulului muncii s.a. Factorii de deicizii nu realizeaza propunerile care au rezultat din dialogurile anterioare. Dar schimbarea Guvernuluiu dupa 3-4 luni nu este binevenita, si demisiile pe criterii politice. Desigur ca avem nevoie de o justitie corecta, de combaterea coruptiei.”
Update 16.05 Reprezentant al primarilor: „Exista o ruptura intre guvernare si administratiile locale. Ne oprim mereu la strategii, planuri de actiuni, propuneri si discutii. Descentralizarea nu este privita ca o prioritate. Fondul rutier si alte tipuri de fonduri se repartizeaza dupa criterii politice. (…) In situatia problemele sunt cele care sunt, propuneri pe o perioada de 5-6 luni...” (primarul a fost intrerupt de moderatori)
Update 15.56 Andrei Nastase: Cerinte de ordin social indreptate de Consiliul Marii Adunari Nationale: „Neadmiterea transformarii miliardului furat in datoria de stat, neadmiterea majorarii tarifelor la energie electrica, pensia minima nu mai mica decat cosul mediu de consum, alocarea de ajutoare celor care au venitori sub minimul de existenta. Vom prezenta Manifestul guvernarii.”
„D-le Timofti si d-le Strelet (despre Candu stim bine cu cine este afiliat), faceti va rog un apel catre europeni, catre Obama, sa ne intoarcem miliardul.”
Update 15.52 Mihai Ghimpu il intrerupe pe Andrei Nastase: „Lasati prostiile! Lasa-ma te rog cu Marea Adunare Nationala!”
Update 15.50 Reprezentatul Consiliului Marii Adunari Nationale, Andrei Nastase: „Constatam ca guvernarea vrea sa mentina cu orice pret oligarhia la putere si mimeaza dialogul prin aceasta initiativa. Noi am fost mereu deschisi pentru un dialog. Refuzul de a convoca o sedinta comuna a Parlamentului cu membrii adunarii nationale denota izolarea guvernarii de popor, precum si frica regimului ca s-ar putea fisura din interiorul sau. Dialoguri sterile cu interpusii unei guvernari oligarhice nu sunt suficiente. Este imposibila semnarea pactelor de orice ordin fara o guvernare legitima. Guvernarea este compromisa iremediabil. Facem apel la organizatiile asociative sa adere la miscarea protestatara sa faca presiuni aspura oligarhilor sa capituleze. Cerem guvernarii ca in termen de doua zile sa raspunda la cererile din prezentul Manifest. Vom prezenta celor trei presedinti vom prezenta Manifestul si cerintele noastre.” Protestatarii au prezentat revendicarile si au oferit termen limita pentru realizare.
MANIFESTUL PLATFORMEI DA
Update 15.35 Valeriu Strelet, premierul RM: „Avem nevoie de schimbari. Ce se vrea in tara e si un obiectiv al nostru. Ne-am concetrat in Guvern pe stabilizarea macro-financiara, negocierea cu FMI, am lansat reforma strategiei, am pornit reforma administratiei publice, ne-am concentrat e energetica, stabilim cu romanii cum sa facem ca sa ne contectam mai repede la surse din Vest. Toate astea si multe altele pot fi realizate in conditiile unei stabilitati politice. Ne cer sa ne dam demisia dar sa facem si reforme. Sa vedem ce trebuie sa facem in primul rand ca sa supravietuim ca stat. Hai sa stabilim care sunt pasii ca sa nu intram intr-un colaps ireversibil. Vrem sa vedem ce face guvernarea in continuare, in ce conditii.. pentru ca actiunile violente nu creeaza nicio premisa pentru stabilitate.”
Update: 15.29 Adrian Candu, Presedintele Parlamentului : „Trebuie sa mai facem un lucru important: sa recuperam increderea cetatenilor fata de instituitile statului si fata de guvernare. Daca ar fi atat de simplu ca prin strada sa rezolvam problemele. Nu intotdeauna strada este si solutia. Daca am iesi in strada si am gasi justitie, bani, am negocia mai usor cu FMI – v-as indemna pe toti sa iesim in strada. In final totul se sprijina pe un pilon – dragostea pentru tara.”
Din 100 de invitati au venit 74: oameni politici, de afaceri si din domeniul cultural. Populatia este incitata sa participe la dialog:
Update: 15.27 Adrian Candu, Presedintele Parlamentului : „Moldova trece printr-o perioada dificila. Fara a intra in discutii pe tema cauzelor, trebuie sa recunoastem ca guvernarea a facut si greseli, dar este nevoie de o analiza pentru a trage concluzii. Cert este ca avem nevoie de deschidere [entru ca doar asa vom gasi impreuna solutii. Avem nevoie de evolutie nu de revolutii.”
Presedintele Moldovei, Nicolae Timofti: „Noi trebuie sa ne sfatuim impreuna cum sa procedam mai departe pentru ca situatia nu este simpla. Cred ca este mai bine cand se intalnesc ofcialii statului cu cetatenii si sa vedem care vor fi propunerile si posibilele solutii. Pornesc de la premisa ca lucurirl ebune se realizeaza pe indelete. Fara patima si emotii. Trebuei sa avem in minte instinctul de supravietuire, altefl risacm sa ne taiem craca de sub picioare. Disensiunile dins ocietate sunt folosite de fortele anti-europene.
Functionarii publici trebuiesc trasi la raspundere. Sa deschidem ochii si sa vedem incotro ne indreptam. Sa avem o discutie preliminara ca apoi sa ne indreptam spre solutii pentru lucruri care nu suporta amanare. Dorim sa auzim idei constructive in nota calma cu constiinta ca nu ne propunem sa epuizam astazi toate temele de discutii.”
Moderatorii forumului sunt Smotetcu Nicolaie, judecator si Grigore Belostecinic, conducator al consiluiul de lectori din tara noastra.
In sala sunt prezenti liderii AIE: Vlad Filat, Mihai Ghimpu si Marian Lupu, precum si presedintele Timofti, premierul Strelet si speaker-ul Candu.
Sursa: Înprofunzime.md