Noi promisiuni din partea deputaților. Femeile vor fi ajutate să obțină șanse egale alături de bărbați

Ieri, 28.03.2016 a avut  loc a treia ediție a Forumului public „Parteneriat pentru o Moldovă incluzivă și prosperă – Femeile contează!”. Scopul  evenimentului consta în promovarea emancipării femeilor și egalităţii de gen în Republica Moldova, dar și experiențele femeilor din diverse domenii, care trebuiesc luate în considerare de către politicieni ca aceștia să completeze legislația și să elimenele lacunele din legi.

Între grupurile de femei venite din toate raioanele țării și deputați, reprezentanți ai partidelor politice, ai partenerilor de dezvoltare, societății civile și mass-media au fost organizate discuții în ateliere tematice. Printre participantele la eveniment au fost femei lidere din grupuri precum femeile victime ale violenței, femeile afectate și infectate cu HIV, consum de droguri, femeile migrante, cele cu necesități speciale, femeile de etnie romă, femeile în etate și cele antreprenoare.

Speakerul Parlamentului, Andrian Candu, prezent la eveniment și la discuții, a declarat că „pe agenda Parlamentului pentru următoarele două săptămâni se regăsește proiectul nr. 180 pentru modificarea și completarea mai multor acte legislative în vederea asigurării egalității de șanse între femei și bărbați”.

Despre acest proiect de lege s-a discutat și în cadrul forumului ce a avut loc anul trecut în 2015, însă abia acum, conform speakerului, legea va fi votată peste două săptămâni, după mai multe dezbateri și discuții pe marginea acestei legi.

Liliana Palihovici, vicepreședintele Parlamentului, a menționat că este necesară și urgentă semnarea ratificării Convenției de la Istanbul. Deputatul PLDM a mai adăugat că trebuie aplicată penalizarea celor ce au atitudine și limbaj sexist față de femei, fenomen foarte răspândit în prezent.

„Eu îmi doresc foarte mult ca astăzi partidele politice care participă aici, după ce au făcut angajamentele și promisiunile față de aceste grupuri, să se țină de cuvânt și să voteze în Parlament acele modificări ale legislației care ar da soluții la problemele abordate astăzi. Eu văd deja forumul din anul 2017, cu un alt început, nu cu dezbateri așa cum le avem astăzi ci cu o prezentare a rezultatelor acțiunilor realizate de către fiecare partid care anul ăsta își ia anumite angajamente”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Liliana Palihovici

Sursa: www.agora.md

media_145916086935425900   media_145916087173720200

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *