Negruță, atacat în judecată de „Tutun CTC”: Este o încercare de intimidare a martorilor

Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, a fost atacat în judecată de către directorul SA „Tutun CTC”, Ala Sîrbu, după ce a făcut declarații pentru AGORA privind „managementul de proastă calitate a companiei „Tutun CTC”.

După şedinţa de judecată în cazul „Tutun CTC” împotriva Antoniţei Fonari, unde a făcut declarații în calitate de martor, Negruță a primit astăzi cererea de chemare în judecată. „Azi, 3 martie 2015, ziua am început cu dna poştăriţă, care mi-a adus o scrisorică de la Ala Sîrbu, adică Tutun CTC”, scrie Negruță pe blogul său.

Potrivit lui, cererea prealabilă expediată este o încercare de intimidare a martorilor în cazul „Tutun CTC” împotriva Antoniţei Fonari (în atenţia domnilor V. Lazar şi P. Filip, în cazul acceptului de a fi martori, de partea Antoniţei Fonari).

„Câteva zile în urmă, mai exact în ziua de 23 februarie, după şedinţa de judecată în cazul Tutun CTC împotriva Antoniţei Fonari, am postat următoarele observaţii: Veaceslav Negruta in judecata reprezentantul tutun ctc m-a intrebat daca „voi merge ca martor in fiecare caz examinat in judecata pentru a sustine oamenii cu pozitii si opinii civice”. i-am zis ca voi merge, daca va fi nevoie. chiar si pentru el, daca va avea si o pozitie civica exprimata. dar stau si ma gandesc: oare ce mai pune la cale? poate vrea tutun ctc sa ne impuna prin decizii de judecata pe toti sa ne apucam de fumat? ca modul sanatos de viata aduce prejudicii ramurii si reduce din salariile managerilor… ceva nu-i bine acolo”. Interviul la care face referinţă dna Ala Sîrbu reprezintă declaraţiile mele, câteva dintre ele, din cele expuse în instanţa de judecată, ca martor. Respectiv, sub jurământ”, a precizat acesta pe blog.

De asemenea, fostul ministru al Finanțelor subliniază faptul că în interviul din referinţă – subiectul cererii prealabile este doar o constatare a acestuia.

„Să înţeleg că celelalte sunt acceptate şi pretenţii nu există? „Managementul de proastă calitate” constatat de către mine, în baza documentelor prezentate de către „Tutun CTC” la solicitarea dnei Antoniţa Fonari, a vizat ceva mai mult decât o simplă persoană, care a luat pe propriul nume cele constatate. Or, în opinia mea, Ala Sîrbu nu este Tutun CTC şi Tutun CTC nu este Ala Sîrbu. Ala Sîrbu este un simplu administrator, căruia i s-a încredinţat administrarea activelor statului într-o întreprindere”, a scris Negruță pe blog.

Fostul ministru a precizat că, cifrele prezentate anterior la solicitarea Antoniţei Fonari, dar şi cele prezentate în tabelul din cererea prealabilă vorbesc contrar celor enunţate de către Ala Sîrbu.

„Fraza din Cererea prealabilă precum că „nu consider activitatea mea pe perioada 2012-până în prezent de o proastă calitate” este una subiectivă şi emotivă. Astfel, enunţul precum că „societatea Tutun CTC  SA a înregistrat profit ce depăşeşte indicatorii de profit pentru anii anteriori” este un fals şi situaţia este de fapt exact inversă pentru perioada la care se face referinţă, 2012-până în prezent. Acest fals uşor poate fi observat în tabelul inclus în Cererea prealabilă. A se vedea rândul „profit” şi cifrele indicate pentru 2012 şi 2013, descreştere faţă de anul anterior, an de an 2012 faţă de 2011, 2013 faţă de 2012. Alţi indicatori economici au aceiaşi tendinţă, de descreştere. Iar profitul pentru 2014, o mică creştere, cel mai probabil are altă explicaţie: venituri din alte activităţi, altele decât cele de bază (concluzie bazată pe trendul cifrei de afaceri şi volumul vânzărilor). Şi din această Cerere prealabilă pot deduce şi confirma, o dată în plus, cele constatate în „interviul oferit agenţiei Agora” în ziua de 23 februarie, pus pe post în ziua de 24 februarie 2015. Şi nu doar cele enunţate începând cu minutul 1.33, ci de la început şi până la sfârşit”, a conchis acesta.

Istoric

Precizăm că, vicepreședinta Consiliul Naţional pentru Participare (CNP), Antonița Fonari, a fost atacată în judecată de către directorul „Tutun-CTC”, Ala Sârbu, în luna februarie 2014. Până la acest moment au avut loc câteva ședințe de judecată în acest dosar.

În cadrul ultimei ședințe a fost audiat martorul din partea pârâtului, ex-ministrul Veaceslav Negruța. Următoarea ședință a fost programată pentru data de 30 martie 2015.

Sursa: agora.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *